CALLISTEPHUS chinensis

//CALLISTEPHUS chinensis

CALLISTEPHUS chinensis

Tehnologia de cultura Ochiul Boului

Se seamana in Ianuarie pentru inflorire in Mai (zi lunga indusa artificial); in Mai pentru inflorire in Septembrie (zi cu lumina naturala); in Iulie pentru inflorire in Ianuarie (zi lunga indusa artificial).
Germinarea: dureaza 7-21 zile la 15-21oC. Se acopera semintele cu vermiculit,nisip sau substrat. Se mentine solul umed, dar nu ud. Temperatura ridicata inhiba germinarea.

Substratul
Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH 6.0-6.5. Se trateaza cu fungicid inainte de semanat. In sera solul se dezinfecteaza inainte de plantare.

Producerea rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea, dar nu se lasa sa se usuce, si se reduce temperatura la 15-17oC. Se incepe fertilizarea la 50-75 ppm N. In timpul stadiilor 3 si 4 fertilizantul poate creste la 100-150 ppm.
Transplantarea se face la 3-4 saptamani de la rasarire: 1 planta/ghiveci de 9-10 cm, 2-3 plante/ghiveci de 11 cm sau 3-4 plante/ghiveci de 12-13 cm.
Cultura pentru flori taiate se face la distante de 15-25/15-25 cm si se foloseste plasa pentru a mentine tulpinile drepte.

Fotoperioada/Lumina
Planta de zi lunga. Conditiile de zi lunga determina initierea florilor, cresterea vegetativa si ramificarea. Conditiile de zi scurta determina dezvoltarea florilor si inhiba cresterile vegetative. Cand rasadul rasare are nevoie de 14-16 ore lumina pentru minim 4 saptamani.
In timpul zilelor scurte naturale lumina se suplimenteaza. Intreruperea noptii (4 ore) este posibila. Dupa initierea bobocilor, zilele scurte pot accelera dezvoltarea florilor si scurteza timpul de cultura. Plantele cultivate numai in conditii de zi scurta formeaza o rozeta de frunze si nu infloresc deloc.

Temperatura
Plantele cresc la 12-15C. Callistephus nu creste la temperaturi sub 8C si nu tolereaza frigul. Daca temperatura este mai scazuta, planta este mai compacta, dar infloritul va fi intarziat. Temperaturile scazute combinate cu zile scurte determina dezvoltarea plantelor in rozeta si tulpini scurte.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata spre ridicata. Se fertilizeaza saptamanal  cu 100-150 ppm N pe baza de nitrati de potasiu. Se evita excesul de amoniu si azot. Se previne carenta de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0,025%) de 1-2 ori, iar in cazul carentei de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Flori taiate
Tulpinile de flori taiate pot fi culese cand 2-3 flori incep sa se coloreze. Durata in vas: 10-18 zile. Depozitarea la frig este posibila, se va evita depozitarea florilor cind au apa pe frunze!

Sugestii de cultura
Ochiul boului este sensibil la Fusarium. Se evita cultivarea in acelasi loc an de an. Se respecta o rotatie a culturii de minim 4 ani. Se evita excesul de umiditate. Spatiul de cultura trebuie sa fie bine aerisit si insorit.
Se fac tratamente pentru Pythium si Fusarium.

2010-12-12T09:18:01+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|