CINERARIA cruentus

//CINERARIA cruentus

CINERARIA cruentus

Tehnologia de cultura CINERARIA cruentus
(Syn Senecio cruentus)

Se seamana in iulie-octombrie, in functie de marimea ghiveciului, pentru inflorire in anul urmator.

Germinarea dureaza 5-10 zile la 22-24oC. Necesita lumina pentru germinare. Dupa semanat semintele se acopera foarte usor cu vermiculit. Solul se mentine umed, dar nu ud. Se evita soarele direct prin umbrire dupa semanat.

Cultura rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce, si se reduce temperatura la 18-20oC. Se incepe fertilizarea cu 75 ppm NPK. Dupa repicat se poate creste la 150-200 ppm.
Transplantarea se face la 4-6 saptamani de la rasarire, cate 1 planta/ ghiveci de 7-12 cm, sau 2-3 plante/ ghiveci de 12-15 cm. Pentru semanare tarzie si ghivece mari, se transplanteaza mai multe plante intr-un ghiveci.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, bine fertilizat, cu pH-ul 5.8-6.5.

Fotoperioada/Lumina
Plante neutre la durata zilei. Se recomanda suplimentarea luminii incepand cu a 4 – 6–a saptamana de vernalizare, in timpul initierii bobocilor. Daca se cultiva la temperaturi mari, necesita suplimentarea luminii si conditii de zi lunga pentru a obtine tije scurte si o buna calitate a plantelor. Vara se umbresc.

Temperatura
Plantele cresc la 12-18oC. Cand radacinile sunt dezvoltate, temperatura poate fi scazuta incet la 10-16oC. Pentru initierea florilor, este necesara o perioada de vernalizare de 4 saptamani la 6-8oC, sau de 6-8 saptamani la 8-12oC. Inainte de vernalizare, plantele trebuie sa aiba cel putin 8-10 cm in diametru. Cu cat este timpul mai scurt intre semanat si vernalizare, cu atat plantele sunt mai mici. Daca perioada de vernalizare este mai lunga, plantele sunt mai mici si inflorescentele sunt mai mari. Dupa perioada de vernalizare, temperatura se creste la 12-15oC pentru 6-8 saptamani pentru dezvoltarea florilor. Temperatura mai scazuta determina intarzierea infloririi, acest lucru permite posibilitatea de a avea mai mult timp plante la vanzare. Pastrarea plantelor inflorite la 3-5oC este posibila. Cineraria cruentus tolereaza temperaturi de 3-20oC, dar nu inghetul.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 200-250 ppm NPK. Se evita excesul de amoniu si azot. Iarna se reduce fertilizarea la 100-150 ppm. Primavara se fertilizeaza cu 200-250 ppm fertilizant pe baza de potasiu. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Sfaturi de cultura
Dupa plantare se trateaza cu fungicid impotriva bolilor radacinilor si plantelor. Plantele nu se produc prea dese si se asigura o buna ventilatie, pentru a se preveni imbolnavirea plantelor si pentru o buna dezvoltare a plantelor. Se cultiva la umiditate scazuta, dar se evita uscarea. Radacinile sunt foarte sensibile la substratul prea ud. Lipsa apei determina ingalbenirea si caderea frunzelor. Se evita irigarea puternica. Nu necesita ciupirea plantelor.

2010-12-11T22:24:16+00:00 decembrie 11th, 2010|Tehnologii de cultura|