HELIOTROPIUM arborescens

///HELIOTROPIUM arborescens

HELIOTROPIUM arborescens

Tehnologia de cultura Vanilie
Planta anuala

Durata culturii: stadiul de rasad –  9-11 saptamani; inflorire – 13-16 saptamani, depinde de sezon.
Perioada de semanat: ianuarie-martie, pentru inflorire din aprilie; mai-iunie pentru inflorire din iulie.
Germinarea
Dureaza 5-10 zile la 21-24oC. Necesita lumina pentru germinare. Se acopera usor cu vermiculit. Se mentine solul umed, dar nu ud. Se evita soarele direct prin umbrire.

Substratul de cultura
Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH 5.5-5.8.

Producerea rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu trebuie sa se usuce, si se reduce temperatura la 18-20oC. Se incepe fertilizarea la 50 ppm N. Dupa aparitia completa a frunzelor adevarate se poate creste fertilizarea la 150-200 ppm.
Se transplanteaza  la 3-4 saptamani de la germinare 1 planta/ghiveci de 8-15 cm, sau 3 plante/ghiveci (3-5 l).

Temperatura
Plantele cresc la 16-18oC. Temperaturi ridicate combinate cu intensitate ridicata a luminii sunt posibile fara a scadea calitatea plantelor. Temperaturile ridicate reduc timpul de cultivare, dar trebuie aplicati regulatori de crestere. Temperaturi sub 10oC inhiba cresterea si poate cauza deficit de fier. Plantele pentru vanzare timpurie trebuie calite la 12-15oC. Heliotropium nu tolereaza inghetul.

Fertilizarea
Necesita fetilizare ridicata. Se fertilizeaza saptamanal cu 150-200 ppm fertilizant complet. Se evita excesul de amoniu si azot. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Dupa fertilizarea cu chelati de Fe, frunzele se spala cu apa.

Sugestii de cultura
Plantele se cultiva in sol umed, dar nu ud. Se evita uscarea solului, deoarece lipsa apei combinata cu nivelul sarurilor ridicat poate cauza necroza frunzelor. Dupa plantare se trateaza plantele cu fungicide impotriva Botrytis, Rhizoctonia si Pythium. Plantele se ciupesc dupa plantare pentru o mai buna ramificare si calitate mai buna a plantelor, dar acest lucru creste timpul de cultura.

2019-11-11T21:21:12+02:00 decembrie 11th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|