IRIS PSEUDACORUS – IRIS SPURIA

///IRIS PSEUDACORUS – IRIS SPURIA

IRIS PSEUDACORUS – IRIS SPURIA

IRIS PSEUDACORUS (Iris de apa) si IRIS SPURIA

Au strans si tin doar pentru ei toate calitatile laolalta: decorativi, nepretentiosi, rezistenti la uscaciune, la umezeala, la boli si daunatori, la vant si ger. Am omis ceva? Nu cred.
Despre cine vorbesc? Despre irisii Pseudacorus, sau Irisii de apa, ca nu-mi place sa-i denumesc „de balta”.
Tufa sa impunatoare cu frunze verde-smarald, usor cazatoare, ascund tije florale ce poarta o multitudine de flori: 10-14 la numar. Florile nu sunt mari si motate? Ce daca. In schimb sunt delicate, de un galben la care alti irisi ravnesc cu nesat, iar pata ocru-portocalie ii da un aer aristocratic de invidiat. Exista si soiuri, mai rar, e drept, cu floare alba (i.p alba), si soiuri cu frunzele dungate (i.p. variegata).

Ingrijire: I.pseudacorus nu are nevoie de un sol anume.

Are nevoie de apa, dar daca lipsim mai mult, sa zicem, 2-3 saptamani si nici ploaia nu este darnica in acea perioada, el nu se supara. Sta la fel de vajnic si verde, mandru ca se gaseste in gradina noastra.
E drept ca este un invadator, si-i place foarte mult sa se impuna, si o face foarte usor, pe nesimtite, prin rizomii sai „calatori”, Chiar daca incercam sa ne masuram fortele cu el, smulgandu-l din locurile acaparate, vom avea de pierdut, pentru ca este foarte greu sa-l urnesti. De aceea, vom fi foarte atenti sa nu-i permitem sa se extinda. Cum? Foarte simplu. Suprimam tijele dupa inflorire. Si tufa are un aspect ingrijit, si gradina este inafara oricarui pericol expansionist.

Boli si daunatori: nu exista asa ceva pentru el. Bolile si daunatorii il ocolesc sistematic.

Inmultire si plantare: se face prin seminte, adancite la 1,5-2 cm., si prin divizarea tufei sau segmente de rizom cu 2-3 muguri.
I. pseudacorus, fiind un iris foarte inalt (poate ajunge si la 180-190 cm. intr-un sol bogat) este un decor minunat pentru planul din spate al unei gradini. Exista vreun loc inestetic in gradina, pe langa casa, langa garaj, magazie sau bucataria de vara? Nici o grija, il vor decora una-doua sau trei tufe de I. Pseudacorus.
Avem in gradina un ochi de apa, iaz, helesteu? Ce bine! Cat de vesel va fi irisul nostru cu picioarele in apa de numai 20-30 cm adancime, nu mai mult, pentru ca nu- place la adancime mare. Isi pierde suflarea.
Exista vreun loc pustiu si trist in colt de gradina? De ce nu plantati un Iris Pseudacorus?

Irisul Spuria, un stanjenel pe cat de interesant, deosebit, chiar exotic, pe atat de necunoscut si, pe nedrept, ignorat.

Florile sale sunt inimitabile, si, deci, de neconfundat cu nici un alt tip de iris.
Cele mai simple aduc, dar doar aduc, cu florile irisului hollandica; in schimb, soiurile noi se deosebesc total prin marime si colorit, semanand, mai degraba, cu florile de orhidee.
I.spuria infloreste timp indelungat. Iata inca o calitate de netagaduit. Sa facem o comparatie: la I. Germanica floarea tine o zi – o zi si jumatate; I. Sibirica – 3 zile; I. Ensata intre trei si chiar 5 zile, daca este intr-o zona mai racoroasa.
Floarea Irisului Spuria tine o 1 saptamana! Ce spuneti?! Va imaginati cate saptamani va veti bucura de florile acestui minunat iris?! Si acest lucru se intampla cam la trei saptamani dupa ce, ceilalti irisi, au incetat sa mai infloreasca.
Frunzisul, si el, reprezinta inca un atu in favoarea acestui cavaler frumos. Tufa de I.spuria, cu frunze inguste, lanceolate de un verde intens, luminos, suculente, este inalta, viguroasa cu un numar mare de tije florale.

Ingrijire: I.spuria face parte din categoria plantelor nepretentioase. Desigur, ca oricarui Iris, ii va placea locul insorit, chiar daca suporta si o usoara umbrire, mai ales in orele amiezii. Solul pe care il prefera nu trebuie sa fie dintre cele perfecte. Daca este afanat, permeabil la apa si aer si neutru, el va fi multumit. Fireste, nu va refuza nici un sol bogat in humus, dar nici exagerat de imbogatit, pentru ca vrem sa vedem si flori, nu doar frunze. De hranit il vom hrani in prima jumatate a sezonului cu ingrasaminte minerale sau organice. Dupa inflorire, pentru a pastra aspectul decorativ al tufei, se vor indeparta tijele florale si il vom uda din abundenta. Mai rar, dar din abundenta. In cazul in care acest lucru e mai greu de realizat se va recurge la tunderea drastica a tufei. In acest fel, ea se va regenera minunat. Intr-un singur loc, daca este insorit si umed, nu baltit, I.Spuria creste fara probleme si pana la 16-18 ani. Iarna, totusi, este mai bine sa-l protejam cu material de mulcire.

Plantare si inmultire: Irisului Spuria nu-i place deloc sa fie divizat. Dupa o astfel de operatie el este foarte stresat, creste greu, stagneaza chiar, si, deseori, in urmatorul sezon refuza sa infloreasca. Atat de necajit este. Daca totusi suntem nevoiti s-o facem (fie sa-l transpalnatm, fie sa-l divizam) alegem perioada cea mai potrivita: septembrie-octombrie. Dupa efectuarea operatiilor nu uitam sa mulcim, neaparat.

Boli si daunatori: daunatorii cam ocolesc aceasta planta. Si bine fac. Ca posibile boli amintim putrezirea coletului cauza fiind o ciuperca (Sclerotium rolfisii) cu un aspect albicios si care se dezvolta foarte repede. Ciuperca se manifesta primavara tarziu sau la inceputul verii. In general, se vor remarca probleme la nivelul rizomilor si al radacinilor, iar in jurul irisului se vor putea vedea sporii. Specialistii sustin , ca in doar 48 ore, daca temperatura creste la 25-30 C, atacul Sclerotium rolfsii poate fi vizibil pe planta . Pentru a scapa de aceasta problema, este important sa se dezinfecteze chimic sau termic solul, sa se expuna rizomii irisului la lumina (in soare, direct), sa se curete tesuturile atacate si, la transplantare, sa igienizezi planta cu o solutie de inalbitor in concentratie de 10%. Se mai poate presara cenusa sau carbune (din farmacie) pisat.

Efectul decorativ al I.Spuria este deosebit atat in gradina cat si in diferite vase sau buchete, ca floare taiata. Practic, pentru iubitorii de frumos, spuria este un tip de iris de nepretuit. Solitar – este impozant, in plan indepartat este un decor desavarsit pentru alte plante fie ele perene sau anuale. Impreuna cu coniferele joase sau pe maluri de iazuri sau helestee, pe langa terase sau in patio, Irisul Spuria va atrage privirile fara gres. Si cu greu mai poti sa-ti desprinzi privirile de la el.
Vrei o gradina deosebita? Planteaza Iris Spuria.

 

2019-11-11T21:08:21+02:00 decembrie 12th, 2013|Bulbi, Tehnologii de cultura|