LEONTOPODIUM alpinum

//LEONTOPODIUM alpinum

LEONTOPODIUM alpinum

Floare de Colt

Tehnologia de cultura

Planta perena, utilizata in rocarii si pereti de piatra uscati.
Perioada de cultura: 8 saptamani-rasad, 20-24 saptamani-in ghiveci pana la inflorire, 10-12 luni-inflorire, inclusiv perioada de vernalizare, inflorirea in primul an este limitata.

Semanatul
Se seamana in decembrie-martie sau iunie-august pentru inflorire in anul urmator.
Germineaza in 5-10 zile la 20-22oC.
Necesita lumina pentru germinare. Semintele nu se acopera. Se mentine solul umed, nu ud. Se evita soarele direct prin umbrire dupa semanat.

Substratul
Se foloseste un substrat bine drenat , bine fertilizat, cu fertilizant cu eliberare treptata, pH-ul 6,0-7,5.

Producerea rasadului
Dupa rasarit se reduce umiditatea solului, dar rasadul nu trebuie sa se usuce, si se reduce temperatura la 18oC. Se incepe fertilizarea la 50 ppm N intr-o formula echilibrata. Dupa aparitia frunzelor adevarate se poate creste rata de fertilizant la 100 ppm.

Transplantarea
La 4-6 saptamani de la rasarire se planteaza in tavi de rasad 1 planta/sectiune (4×4 cm), iar 8-10 saptamani mai tarziu se transplanteaza 1 planta/ghiveci de 6-10 cm sau 2-3 plante/ghiveci de 11-15 cm. Transplantarea de 2 ori sustine calitatea tinerelor plante.

Fotoperioada/Lumina
Planta de zi lunga. Ziua lunga (14 ore) sustine initierea si dezvoltarea florilor. Foliajul alb si paros al plantelor poate provoca probleme de cultura. Acest puf este dependent de radiatiile UV. Radiatiile UV ridicate determina foliaj dens, alb si pufos in timp ce radiiatiile UV scazute determina foliaj verde, fara puf. Deaceea cultivarea se face afara sau in tunel cu folie permeabila la radiatiile UV.

Temperatura
Leontopodium creste la 10-15oC sau afara. Iarna in interior, ferite de inghet la 3-5oC sau afara. Plantele pornesc in vegetatie pentru 10 saptamani la 15-18oC. Temperaturile scazute, la 7-12oC, cresc perioada de cultura.

Fertilizarea
Necesita nivel scazut de fertilizare. Se fertilizeaza cultura saptamanal cu 60-80 ppm N (la 2 kg/m3 fertilizant cu eliberare treptata in substrat). Se evita excesul de amoniu si azot.
Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 60-80 ppm N intr-o formula echilibrata. Se previne deficienta de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0,05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Se evita fertilizarea cu concentratii mari de fertilizant. Se recomanda fertilizarea de mai multe ori cu concentratii mai mici.

Sugestii de cultura
Se verifica pH-ul in sol cu regularitate si se evita scaderea valorii acestuia.
Plantele nu se cultiva intr-un mediu prea ud sau prea uscat.

2010-12-11T21:28:35+00:00 decembrie 11th, 2010|Tehnologii de cultura|