LIMONIUM sinuatum

//LIMONIUM sinuatum

LIMONIUM sinuatum

LIMONIUM sinuatum
  
LIMONIUM  suworowii

Flori de pai, Imortele, Flori nemuritoare

Tehnologia de cultura
Se seamana in Ianuarie-Martie pentru productia de flori taiate incepand cu luna mai;
in Ianuarie-Aprilie pentru productia de flori taiate din Iunie;
in Iulie-Octombrie pentru plante la ghiveci cu inflorire din Martie anul urmator.

Germinarea: dureaza 5-14 zile la 20-24oC. Necesita lumina pentru germinare. Semintele se acopera cu vermiculit. Solul se mentine umed. Se evita soarele direct prin umbrirea rasadului.

Substratul
Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH-ul 5.5-6.5.

Producerea rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce, si se reduce temperatura  la 16-18oC. Se incepe fertilizarea la 50-75 ppm N. In timpul stadiilor 3 si 4 fertilizantul poate creste la 150-200 ppm.
Transplantarea se face la 4-5 saptamani de la rasarire , 1-3 plante/ghiveci de 8-15 cm. Limonium are radacina pivotanta. Plantele pentru flori taiate (ferite de frig) se planteaza la 25-30/25-30 cm. Se foloseste plasa pentru a mentine tulpinile drepte la soiurile inalte.

Fotoperioada/Lumina
Plante neutre la durata zilei. Se mentine nivelul luminii ridicat, deoarece combinat cu zi lunga imbunatateste infloritul. Iarna si primavara devreme necesita suplimentarea luminii. Intreruperea noptii este posibila. Daca se cultiva in conditii de zi scurta, temperatura scazuta este necesara pentru o buna calitate a tulpinilor.

Temperatura
Plantele cresc la 12-15oC sau afara. O perioada racoroasa pentru initierea florilor de 4-6 saptamani la 5-10oC este necesara. Temperaturi peste  25oC vor inhiba dezvoltarea florilor si vor creste riscul de infectie cu boli. Iarna se tin in spatiu inchis la 1-3oC, ferite de inghet. Primavara, plantele se cultiva pentru 8-10 saptamani la 12-15oC. Temperaturile calde scad timpul de cultura, dar necesita intensitate luminoasa ridicata si conditii de zi lunga.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 150-200 ppm N, cu un fertilizant pe baza de potasiu. Se evita excesul de amoniu si azot. Se previne carenta de Mg aplicand sulfat de Mg (0,05%) de 1-2 ori, iar la carenta de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Flori taiate
Tijele se recolteaza cand majoritatea florilor sunt abia deschise. Durata in vas: 12-18 zile. Depozitarea la rece este posibila, dar nu este necesara. Tijele pentru productia de flori uscate se recolteaza cand florile sunt complet deschise.
Tijele se usuca agatate la intuneric, deoarece lumina soarelui decoloreza florile, iar culorile intense dispar.

Sugestii de cultura
Plantele se cultiva mai degraba uscate, deoarece radacinile sunt foarte sensibile la umezeala din sol. Se evita udarea in exces si umiditatea relativa din sera in perioada infloritului. Se trateaza substratul si solul cu fungicid impotriva Botrytis-ului dupa plantare si primavara.

2010-12-11T21:44:19+00:00 decembrie 11th, 2010|Tehnologii de cultura|