LISIANTHUS plante la ghiveci

///LISIANTHUS plante la ghiveci

LISIANTHUS plante la ghiveci

Tehonologia de cultura  LISIANTHUS plante la ghiveci

Substratul de semanat  – turba cu nivel de fertilizare scazut. Ph-6.0

Semanat: in tavite alveolare, 1 drajeu/ celula. Semintele nu se acopera! Semintele de Lisianthus au nevoie de lumina ca sa germineze. Se recomanda (Global Flowers), ca germinarea semintelor sa se faca in sera, pe parapeti. Pentru a pastra mai bine umiditatea semanaturilor, acestea se acopera cu plastic – folie de polietilena care permite patrunderea luminii.

Temperatura de germinare : 20 -22oC. Temperaturile mai mari pot produce obtinerea unor plante cu tije florale scurte (’rosetting’).

Germinarea plantelor : se produce in cca 2 saptamani. Imediat dupa ce plantele au rasarit plasticul trebuie inlaturat de pe semanatura. Dar in continuare este foarte importanta mentinerea unei umiditati optime. Substratul de cultura trebuie sa fie umed. Se evita uscarea completa a substratului sau inundarea lui. Deasemenea este important ca plantele sa nu ramana cu frunzele ude peste noapte.

Plantarea la ghivece : cand rasadurile au varsta de 7-8 saptamani se pot transplanta in ghivecele definitive. Se planteaza 3-4 rasaduri intr-un ghiveci de 10-12 cm. Substratul folosit  – turba cu nivel scazut de fertilizare, pH 6.0, permeabila.

Temperatura de crestere :  20-24oC. Zona de cultura a rasadurilor trebuie sa fie bine aerisita, fara exces de umiditate atmosferica.

Distanta intre ghivece – 30-45 ghivece/mp
Regulatori de crestere : daca este necesar se foloseste Alar (daca se observa o alungire a rasadului).

Iluminatul artificial : Lisianthus este o planta care necesita  intensitate ridicata a luminii. Deoarece se cultiva in perioada iarna-primavara necesita o suplimentare a calitatii luminii.

Durata culturiii: de la plantarea rasadului in ghivece pana la obtinerea plantelor inflorite sunt necesare 8 – 10 saptamani pentru seria Rosie si 7-9 saptamani pentru seria Carmen.

2019-11-11T21:16:52+02:00 decembrie 12th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|