LOBELIA erinus

LOBELIA erinus

Lobelia Riviera este compacta, infloreste timpuriu, paleta larga de culori, bune performante la ghiveci si afara. Infloresc cu 15 zile mai devreme decat alte soiuri. Soiul Riviera ofera producatorilor un timp mai redus de cultura, in timp ce comerciantii au un sezon prelungit de vanzare. Plantele infloresc din abundenta, au talia de 13 cm, ca o  movilita, sunt perfecte pentru rabate, borduri, ghivece mai mari, vase colorate.

Lobelia Regatta infloreste extra-timpuriu, cu mai mult de 4 saptamani inainte de alte soiuri. Regatta este perfecta pentru vanzare, inflorita in perioada primaverii. Plante viguroase, cu talia de 15-20 cm, crescin cascade peste marginea ghivecelor suspendate si ghivecelor mixte.

Producerea rasadului
Nota: Drajarea semintelor se face, in medie, cu cate 5-7 seminte/ drajeu.

Substratul: Se foloseste un substrat bine , liber de boli, cu pH-ul 5,5-6,5.
Semanatul: Nu se acopera semintele cu vermiculit. Daca se folosesc seminte drajate, se verifica daca drajeurile sunt bine umectate, pentru a le permite sa se dizolve.
Temperatura:  Germinarea: 21-24oC;  Stadiul cotiledonal: 20-23oC;  Frunze adevarate: 19-22oC;  Rasad matur: 18-20oC
Germinarea dureaza 4-6 zile in camera de germinare.
Lumina:  Daca Lobelia se seamana cand ziua are mai putin de 12 ore de lumina, timpul de inflorire va fi intarziat. Marirea zilei la 12-14 ore de lumina va grabi inflorirea.
Fertilizarea:  Se  incepe fertilizarea dupa rasarire, cu un fertilizant complet la 75-100 ppm N.
Regulatori de crestere: Nu necesita tratamente cu regulatori de crestere.

Cultura in stadiu final:   Marimea ghiveciului
Lobeliile Riviera se preteaza cel mai bine in ghivece etajate pentru vanzarea in culori.
Lobeliile Regatta pot fi cultivate in ghivece etajate, dar utilizarea finala este pentru ghivece suspendate, vase mixte sau borduri.
Substratul:  Se foloseste un substrat bine drenat, liber de boli, fara sol, cu pH-ul 5,2-5,8.
Temperatura:  Lobeliile Riviera si Regatta dau cele mai bune rezultate intr-un climat moderat. Noaptea temperatura de 10-16oC. Ziua temperatura trebuie sa fie de 19-22oC.
Lumina:  Lobelia infloreste mai bogat cand ziua dureaza peste 12 ore.Iluminarea plantelor,iarna, cand ziua are mai putin de 12 ore, grabeste inflorirea. In primaverile tarzii, cand plantele cresc sub temperatura ridicata, umbrirea usoara ajuta la obtinerea de plante mai scurte si mai bogate.
Fertilizarea:  Se fertilizeaza cu fertilizant complet la 150-200 ppm N. Spre sfarsitul culturii se reduce fertilizarea pentru a mentine plantele compacte.
Regulatori de crestere:  B-Nine este folosit pentru a controla inaltimea plantelor. Tratamentul foliar cu 3000 -5000 ppm inainte de a se alungi, va avea ca rezultat obtinerea de plante compacte la Regatta. La Riviera este suficient un tratament cu 2 500 ppm pentru a obtine plante compacte.

Timpul de cultura:  Timpul de cultura variaza in functie de temperatura, intensitatea luminii si durata zilei, cat de bine se uda plantele cultivate in sera sau afara.

Semanat-Transplantat: 4-5 saptamani
Riviera Transplantat-Final: 5-6 saptamani
Regatta Transplantat-Final: 6-7 saptamani (etajate); 8-10 saptamani (ghivece suspendate).

2019-11-11T21:16:45+02:00 decembrie 12th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|