LUPINUS polyphyllus

//LUPINUS polyphyllus

LUPINUS polyphyllus

Tehnologia de cultura Lupin, Cafelute

Planta perena. Se utilizeaza la boduri, ca planta solitara, planta la ghiveci sau pentru flori taiate.
Perioada de cultura
6-8 saptamani- rasad, 10-12 saptamani-pana la inflorire, 10-12 luni-periada de inflorire, inclusiv vernalizarea. Productia de flori taiate: 3-4 ani.
Semanatul
Se recomanda semanatul direct la locul definitiv (ghiveci sau afara).
Se seamana in decembrie-mai sau iulie-august pentru inflorire la ghiveci in anul urmator, si in martie-iunie pentru cultura de flori taiate afara.
Germineaza in 5-12 zile la 18-24oC. Se umecteaza semintele in apa timp de 24 ore inainte de semanat. Inainte de semanat se trateaza cu fungicid impotriva Colletotrichum. Se acopera semintele cu vermiculit, nisip sau substrat dupa semanat. Se mentine solul umed, dar nu ud. Radacinile plantelor sunt foarte sensibile la umezeala.
Substratul
Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat cu 1-2 kg/m3 in formula echilibrata, 2-4 kg/m3 fertilizant cu eliberare treptata, chelati de Fe, microelemente, pH-ul 5,0-5,8.
Plantarea
Se planteaza dupa 4-6 saptamani de la rasarit. Se asigura o marime buna a ghiveciului, pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor, lucru care creste calitatea plantelor. Pentru flori taiate se planteaza la 50-60×50-80 cm, ferite de inghet. Se intind sarme pe langa plante pentru a sustine spicele (inflorescentele).
Fotoperioada/Lumina
Planta de zi lunga. Zilele lungi (14 ore) sustin initierea si dezvoltarea florilor. Iarna si primavara devreme este necesara lumina artificiala.
Temperatura
Lupinul creste bine la 13-16oC ziua si 10-13oC noaptea sau afara. Iarna in interior ferite de inghet la 1-5oC sau afara. Afara necesita mulcirea cu material biologic. Primavara plantele pornesc in vegetatie pentru 9-10 saptamani la 15-18oC si in conditii de zi lunga. Temperaturile reci la 10-13oC cresc timpul de cultura. O perioada rece pentru vernalizare este necesara.
Fertilizarea
Necesita fertilizare ridicata. Se fertilizeaza saptamanal cu 100-150 ppm N (la 4 kg/m3 fertilizant cu eliberare treptata). Se evita excesul de amoniu si azot. Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 100-150 ppm N pe baza de potasiu. Se previne carenta de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0,05%) de 1-2 ori, iar carenta de fier prin aplicare de chelati de Fe de 1-2 ori.

Flori taiate
Tulpinile florifere pot fi recoltate cand 20% din flori sunt abia deschise,iar tulpina nu este moale. Frunzele de la baza se indeparteaza.
Durata in vas: 10-15 zile. Nu se recomanda pastrarea la rece.

Sugestii de cultura
Lupinul este toxic. Radacinile sunt sensibile la substratul ud. Se evita udarea in exces si se asigura un bun drenaj afara. Atat la cultura in ghivece, cat si afara se lasa substratul sa se usuce intre udari. Se controleaza si se combat buruienile mecanic in timp. Se mentine solul afanat.

2010-12-12T00:53:47+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|