MATTHIOLA incana

//MATTHIOLA incana

MATTHIOLA incana

Tehnologie de cultura Mixandra 

Perioada de semanat
Este corelata cu perioada in care se doreste obtinerea florilor.
Astfel:
– pentru cultura in camp (pentru infiintarea culturilor de flori taiate sau pentru decor in gradina, jardiniere) se seamana in lunile februarie – martie, in sera sau rasadnita. Plantarea in teren se face dupa caderea brumelor tarzii de primavara, respectiv aprilie-mai in functie de zona.
– in  lunile mai – iunie-iulie se seamana cand se urmareste obtinerea de flori in luna decembrie.
– in luna august se seamana cand se doreste obtinerea de flori in lunile februarie – martie.
– in lunile decembrie-ianuarie se seamana cand se doreste obtinerea de flori in luna mai.

Semanatul:
In ladite, in randuri (5 cm intre randuri) sau in palete alveolare cate 1-2 seminte in celula. Dupa semanat semintele se acopera cu un strat usor de pamant bine cernut. Germineaza la intuneric.
Germineaza in 7-14 zile la temperatura optima de 20-22oC.
Cand plantele au 3-4 frunze adevarate bine dezvoltate se pot repica (14-20 zile dupa rasarire). Se repica la aceeasi adancime la care plantele au crescut in substrat.

 

In faza de rasad se pot identifica plantele care vor avea flori duble. Aceasta operatie se face cand frunzele cotiledonale sunt bine dezvoltate. Plantele cu flori duble au in aceasta faza frunzele de un verde mai deschis decat plantele care vor forma flori simple. Se pot elimina sau se marcheaza si se transplanteaza separat plantele care vor forma flori simple. O alta metoda de separare a plantelor cu flori duble este alegerea dupa inaltime. Plantele cu flori duble cresc mai repede si au frunzele mai mari decat cele cu flori simple. Acest lucru se vede foarte bine daca priviti plantele (semanatura din lateral).

Plantarea
Se face la 4-5 saptamini dupa repicat, cand plantele au rozeta de frunze bine dezvoltata. Sau inainte ca radacinile rasadurilor sa treaca prin ghivecele in care au fost repicate. 
Distanta de plantare : 15×15 cm
Terenul  – sa fie insorit, cu un drenaj bun, bine lucrat, pH usor alcalin 5.5 – 6.5

Intretinerea culturii
Dupa plantare se iriga periodic, fara a lasa plantele sa sufere de apa, mai ales cand este foarte cald in timpul zilei (insolatia puternica asociata cu seceta sunt daunatoare plantelor). Spatiul de cultura trebuie sa fie bine aerisit. Se evita udarea plantelor pe frunze.

Matthiola creste si se  dezvolta bine in conditii de temperaturi moderate, 20oC in timpul zilei si 10-15oC in timpul noptii.

Plantele raspund bine la fertilizarea cu ingrasaminte chimice de tipul NPK.

In general inflorirea se produce  dupa formarea celui de al -10- lea nivel de frunze.
Se recolteaza cand primele flori din  inflorescenta sunt deschise.
Recoltarea se face dimineata.
Dupa recoltare se pastreaza florile la temperaturi de 10-14oC.

2010-12-12T01:03:07+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|