MIMULUS

MIMULUS

Tehnologia de cultura
Planta anuala.

Durata culturii: stadiul de rasad –7-8 saptamani; inflorire – 10-11 saptamani.
Perioada de semanat: februarie-aprilie.
Germinarea
Dureaza 5-7 zile la 15-21oC. Inainte de semanat se trateaza substratul cu fungicide impotriva Pythium. Necesita lumina pentru germinare. Se acopera usor cu vermiculit dupa semanat. Se mentine solul umed, dar nu ud.

Substratul de cultura
Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH 5.5-5.8.
Producerea rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu trebuie sa se usuce, si se reduce temperatura la 15oC. Se incepe fertilizarea la 50-75 ppm N. Dupa aparitia completa a frunzelor adevarate se poate creste fertilizarea la 200 ppm.
Se transplanteaza  la 2-4 saptamani de la germinare 1 planta/ghiveci de 9-10 cm, sau 2-3 plante/ghiveci de 11-15 cm.

Fotoperioada/Lumina
Plante de zi lunga. Conditiile de zi lunga (14 h) determina initierea, dezvoltarea si intensitatea coloritului florilor. Necesita intensitate ridicata a luminii. Iarna si primavara devreme, suplimentarea luminii imbunatateste calitatea plantelor si scade timpul de cultura. Vara, plantele tinere se protejeaza impotriva soarelui puternic.

Temperatura
Plantele cresc la 10-15oC ziua si la 5-7oC noaptea. Temperaturile peste 16oC determina alungirea tulpinilor. Se mentine temperatura scazuta, acest lucru sustine cresterea de plante compacte si de o buna calitate. Mimulus nu tolereaza temperaturi sub 4oC.

Fertilizarea
Necesita fetilizare ridicata. Se fertilizeaza saptamanal cu 200-300 ppm fertilizant pe baza de potasiu. Se asigura un supliment de fosfor. Se evita excesul de amoniu si azot. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Sugestii de cultura
La inceput se cultiva mai umed, iar dupa transplantare se cultiva mai uscat. Se evita udarea in exces la inceputul infloririi. Ciupirea varfului o data, dupa transplantare, creste ramificarea si cantitatea de flori. Florile trecute se indeparteaza in timp ce apare a doua inflorire.

2010-12-12T01:01:12+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|