PAPAVER alpinum

PAPAVER alpinum

Tehnologia de cultura Mac

Planta perena
Se seamana in ianuarie-iulie pentru inflorire in acelasi an, iulie-august pentru inflorire in anul urmator. Se recomanda semanarea direct in ghiveci sau la locul definitiv.

Germinarea dureaza 14-21 zile la 15-21oC. Necesita lumina pentru germinare. Semintele nu se acopera. Se mentine solul umed, dar nu ud. Se evita soarele direct prin umbrire. Papaverul formeaza radacini pivotante. Se evita cresterea radacinilor prea adanc, deoarece daca se muta ghivecele, radacina se rupe si poate inhiba cresterea. Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce, si se reduce temperatura la 15-18oC. Se incepe fertilizarea cu 50-70 ppm NPK. Dupa repicat se poate creste fertilizantul la 100 ppm.

Perioada de cultura
Se transplanteaza dupa 4-6 saptamani de la rasarire cate 1 planta/ghiveci de 9-10 cm sau 1-3 plante/ghiveci de 11-18 cm.
Substratul trebuie sa fie bine drenat, fertilizat in prealabil, cu pH-ul 5.5-7.0.

Fotoperioada/Lumina
Plante de zi lunga. Se mentine nivelul luminii ridicat. Zilele lungi (14-16 ore) determina initierea florilor. Pentru fortare iarna, necesita lumina suplimentara corelata cu temperatura.

Temperatura
Plantele se dezvolta bine la 12-18oC. Se evita temperaturi peste 25oC. Iarna se pastreaza in incaperi ferite de frig sau afara, protejate cu resturi vegetale uscate. Primavara plantele cresc pentru 8-9 saptamani la 13-15oC si zile lungi. Daca se cultiva la temperaturi ridicate, intensitatea luminii trebuie corelata cu temperatura, pentru o buna calitate a plantelor. Temperaturile scazute, de 5-10oC cresc timpul de cultura cu 2-4 saptamani. Nu necesita vernalizare pentru initierea florilor.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 80-100 ppm NPK. Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 100-150 ppm fertilizant pe baza de K. Se evita excesul de amoniu si azot. Excesul de azot determina alungirea tulpinii si frunzelor si caderea plantelor. Cand bobocii sunt vizibili, fertilizarea foliara suplimentara  trebuie oprita. Deficitul de Mg se previne prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Sfaturi de cultura
Se cultiva in spatii uscate, luminate si bine aerate. Se lasa ghivecele sa se usuce intre udari.  La transplantare se evita ranirea radacinilor deoarece ar putea determina inhibarea cresterii.

2019-11-11T21:16:31+02:00 decembrie 12th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|