PELARGONIUM peltatum

//PELARGONIUM peltatum

PELARGONIUM peltatum

Tehnologia de cultura Muscata curgatoare

Substratul: Se foloseste un substrat bine drenat, cu pH-ul 5,5-6,5, fertilizat initial.

Semanatul
Se seamana in ianuarie-martie pentru inflorire din aprilie; in mai-iunie pentru inflorire din iulie, iar pentru ghivece suspendate  se seamana la inceput de noiembrie.
Germinatia dureaza 5-10 zile la 21-25oC. Necesita lumina pentru germinare. Inainte de semanat se trateaza substratul cu fungicid. Semintele se acopera usor cu vermiculit. Se mentine substratul umed, nu ud. Se evita soarele direct prin umbrirea suprafetei semanate.

Rasadul
Din stadiul 2 se reduce umiditatea, dar substratul nu trebuie sa se usuce. Se fertilizeaza la 75 ppm N. In timpul stadiilor 3 si 4 fertilizantul se creste la 200-250 ppm.

Transplantarea
Se face la 2-3 saptamani, cate 1 planta/ghiveci de10-12 cm sau 2-3plante/ ghiveci de 25-30 cm sau ghiveci suspendat.

Fotoperioada/Lumina
Este planta neutra la durata zilei. Pelargonium este o planta acumulatoare de lumina. Intensitatea ridicata a luminii si ziua lunga determina infloritul si scade timpul de cultura. Iarna si primavara devreme, lumina suplimentata imbunatateste cresterea si calitatea plantei. Intensitatea luminii trebuie sa fie de cel putin 5 000 lx pentru o buna crestere, intre 10-35 klx este considerat optimul. Se evita deficitul de lumina la aparitia radacinilor si la inflorit. Deficitul de lumina determina alungirea lastarilor si frunze mari. Vara, plantele se protejeaza impotriva luminii prea intense (> 50 klx), deoarece poate inhiba cresterea.

Temperatura
Muscatele cresc la 18-20oC. Temperatura medie din timpul zilei trebuie sa fie de 18oC, iar diferentele zi/noapte nu trebuie sa fie mai mari de 4oC. Daca temperatura medie este mai mica de 16oC, timpul de cultura va creste. Temperaturile mai mici de 10oC determina colorarea frunzisului in rosu, iar temperaturile mai mari de 30oC determina clorozarea foliajului. Temperatura ridicata scade timpul de cultura, dar in acest caz sunt necesare tratamente cu regulatori de crestere. Plantele pentru vanzare timpurie trebuie calite treptat la 12-15oC pentru 14 zile. Muscatele curgatoare nu tolereaza inghetul.

Fertilizarea
Se fertilizeaza saptamanal cu 250-300 ppm N. Se evita nivel ridicat de amoniu si azot. Cand apar bobocii florali se alterneaza cu un fertilizant cu mai mult potasiu. O fertilizare optima cu potasiu scade riscul de infectie cu fungi, deoarece tesuturile plantei au o mai buna stabilitate, iar coloritul foliajului si florilor este imbunatatit. Se previne deficitul de magneziu prin aplicare de sulfat de Mg de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de fier de 1-2 ori. Se evita fertilizarea prea concentrata, se recomanda fertilizarea de mai multe ori cu o concentratie mai mica. Asta va asigura o crestere constanta.

Sugestii de cultura
Substratul trebuie sa fie umed, dar nu ud. Nu se lasa sa se usuce. Dupa plantare se trateaza cu fungicid impotriva atacului de Botrytis, Rhizoctonia si Pythium. Muscatele obtinute din seminte au o buna ramificare si nu necesita ciupirea varfurilor. In cazul in care se doreste totusi ciupirea lastarilor, aceasat se face cind lastarii au 3-5 noduri. Se are in vedere ca o ciupire intirzie inflorirea cu cca 2 saptamini.
Se evita excesul de umiditate a substratului si relativa in sera.

2010-12-12T01:09:13+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|