PETUNIA hedgiflora

//PETUNIA hedgiflora

PETUNIA hedgiflora

PETUNIA hedgiflora – Petunia curgatoare

Petuniile curgatoare (acoperitoare, tiritoare) seria Wonder Wave sunt plante de zi lunga
Deoarece au o crestere viguroasa, petuniile Wonder Wave necesita o cantitate mai mare de regulatori de crestere fata de petuniile standard (obisnuite).
Marimea ghivecelor: ghicevele trebuie sa aiba latura de 12 cm sau mai mare:
12-15 cm: 1 planta/ghiveci
25 cm: 3 plante de WW Purple, Pink sau Pearly/ ghiveci
25 cm: 4 plante de Ww Blue, Rose, Salmon sau Lavender/ ghiveci.

Substratul: Se foloseste un substrat bine drenat, liber de boli, fara pamant, cu pH-ul 5,5-6,3 si fertilizat initial.

Temperatura: Noaptea: 13-16oC; Ziua: 16-18oC
Petuniile WW pot fi cultivate si la 10oC. Timpul pana la inflorire este in functie de media temperaturii cand se cultiva in conditii optime de lumina in timpul zilei.
Petuniile Wonder Wave vor inflori mai tarziu cand sunt cultivate in conditii de temperatura mai scazuta.
Daca sunt aclimatizate corespunzator, pot tolera temperaturi sub media de inghet.

Lumina/Fotoperioada: Cerintele de lumina variaza in functie de locatie, varietate si perioada din an.

Lumina pentru Wonder Wave pana la 15 martie
Se incepe in conditii de zi lunga sau noapte scurtata cind plantele au 5 frunze sau mai devreme. Se continua cu zile lungi pana ce plantele au 12 frunze sau pana cand se ajunge la conditii naturale optime.
Cand se cultiva petunia WW la inceputul anului, cand zilele sunt scurte, se scurteaza timpul de cultura, continuand folosirea luminii artificiale. Marirea perioadei de iluminare sau pauza din noapte(4 ore: de la 22oo la 2oo) sunt acceptate.
Lumina naturala si lumina incadescenta sunt la fel de eficiente pentru inductia florala. Plantele cultivate la lumina artificiala se vor intinde mai mult si vor avea nevoie de tratamente cu regulatori de crestere pentru a le controla dimensiunea. Deasemenea, lumina artificiala va afecta habitul plantei, lastarii fiind mai drepti decat in conditii de zi scurta, in special la WW Rose si WW Pearly. Plantele isi vor restrange dimensiunile normale in conditii de lumina naturala in gradina. Se mentine nivelul luminii cat mai mare posibil in conditii de temperatura moderata.
Un nivel ridicat al tratamentelor cu regulatori de crestere poate cauza patarea alba sau stelata pe florile de WW Pearly.

Fertilizarea
Petuniile WW necesita un aport mai mare de fertilizant in raport cu recomandarile pentru petunia in general. Pentru cele mai bune rezultate se aplica fertilizant pe baza de nitrati, cu continut scazut de fosfor, la 225-300 ppm N, la fiecare udare. Se aplica un amestec de amoniu si nitrati, cu continut scazut in fosfor, daca este nevoie, pentru a stimula cresterea si a stabiliza pH-ul. Se mentine un pH de 5,8-6,2. Pentru a asigura satisfactia consumatorilor. Se poate face o fertilizare optionala cu un produs cu eliberare lenta cu 10 zile inainte de transport.

Regulatorii de crestere
Se folosesc ghivece de 15 cm, iar cand incepe inflorirea se transplanteaza in ghivece cu latura de 25-30 cm. Pentru WW Rose si WW Misty Lilac, ghivecele vor fi acoperite de flori. Pentru WW Blue, WW Pink, WW Purple si WW Lavender, primele flori vor apare cat mai aproape de centrul ghiveciului.

Cultura in ghivece de 15 cm
Se aplica foliar B-Nine/Alar (daminozide) la2 500-5 000 ppm (2,9-5,9 g/l, conc. 85% sau 3,9- 7,5 g/l, conc. 64%) dupa 7-10 zile de la transplantare. Dupa 7 zile se repeat. Se inbaiaza cu Bonzi o data la 6-8 ppm (1,5-2 ml/l, conc. 0,4%) pentru WW Lavender, W Rose si WW Blue Cat mai usr posibil. Aceasta imbaiere se aplica la 3-4 saptamani dupa transplantare sau cand lastarii au atins marginea ghiveciului. Urmeaza un tratament foliar cu Bonzi la 12-28 ppm (3-7 ml/l, conc. 0,4%) dupa o saptamana, daca este necesar in urma controlului efectuat.

Conditiile mai uscate din stadiul final vor mentine, deasemenea, petuniile Wave mai compacte; se permite plantelor sa se ofileasca usor intre udari. Daca plantele sunt cultivate in ghivece mici, aplicarile cu regulatori de crestere trebuie facute mai des sau cu o concentratie mai mare pentru ca plantele sa aiba spatiu mai tarziu. Temperatura ridicata sau un mediu umed pot deasemenea sa necesite tratamente cu regulatori de crestere cu concentratie mai mare pentru a obtine cel mai bun produs final.

Ghivece suspendate
Pot fi tratate in acelasi mod ca si cele cu latura de 15 cm. Se aplica concentratii mai mici daca planta necesita asta.
B-Nine/Alar stimuleaza lastarirea, dar intarzie infloritul cu o saptamana. Bonzi nu are efecte secundare asupra timpului de inflorire.

Perioada de cultura: De la semanat pana la transplantare dureaza 5-6 saptamani.
De la transplantare la inflorit: Primavara: 7-10 saptamani in conditii de zi scurta
Vara: 4-7 saptamani in conditii de zi scurta, cu nivelul luminii ridicat si temperatura minima din timpul noptii de 18oC.

Perioada totala de cultura
Pimavara: 12-16 saptamani
-ghiveci de 12 cm – 1 planta/ghiveci – 12-14 saptamani
-ghiveci de 15 cm – 1 planta/ghiveci – 12-14 saptamani
-ghiveci de 25 cm – 3-4 plante/ghiveci – 14-16 saptamani
Vara: 9-13 saptamani:
-ghiveci de 12 cm – 1 planta/ghiveci – 9-11 saptamani
-ghiveci de 15 cm – 1 planta/ghiveci – 9-11 saptamani
-ghiveci de 25 cm – 3-4 plante/ghiveci – 10-13 saptamani
WW Lavender, WW Blue, WW Pearly, WW Salmon si WW Rose infloresc cu o saptamana mai devreme dacat WW Purple si WW Pink.

Fotoperioada
Wonder Wave necesita conditii naturale in timpul primaverii, cand ziua are mai mult de 11 ore lumina.
Regulatorii de crestere
O data sau de mai multe ori (daca se face cultura din ghiveci in ghiveci) se aplica foliar tratament cu Bonzi corelat cu temperatura, conditiile de vreme si tehnologia de cultura.
Celelalte conditii de mediu vor urma tehnologia normala.

Perioada de cultura
– Semanat – Transplantare: 6-7 saptamani, daca este semanat direct sau 7-9 saptamani, daca se repica.
– Transplantare – Inflorire: 5-6 saptamani in ghivece mai mari (o saptamana mai mult pentru Wonder Wave Purple si Pink); 5-7 saptamani in ghivece mai mici (o saptamana mai mult pentru Wonder Wave Purple si Pink).

Sfaturi la cultura pentru ghivece suspendate
La sfarsitul culturii se mentine fertilizarea si aplicarea regulatorilor de crestere. Nu se elimina fertilizarea pentru a controla cresterea in timpul transportului. Se fertilizeaza la ½ din concentratie si se aplica regulatori de crestere pentru a mentine talia plantei. Se asigura o buna circulatie a aerului la nivelul plantelor, pentru a reduce potentialul de boli si moartea plantelor.
Nu se admit plante ofilite. Se mentine un nivel al umiditatii moderat, pentru a obtine performante mai bune ale plantelor si colorarea in centrul ghiveciului.

Nota:
Cultivatorii trebuie sa foloseasca aceste informatii ca un punct de pornire. Timpul de cultura variaza in functie de clima, locatie, perioada din an si conditiile de mediu din sera. Substantele chimice si regulatorii de crestere recomandate sunt reprezentative. Este responsabilitatea cultivatorului sa citeasca si sa urmeze indicatiile de pe eticheta pentru substantele chimice si folosirea lor corelat cu toate dispozitiile in vigoare.

Sfaturi
-Expuneti petuniile Wonder Wave in zone cu lumina filtrata – daca soarele este direct, plantele se usuca repede si necesita udari dese.
-Petuniile se mentin umede. Substratul nu trebuie sa se usuce complet niciodata.
-In spatiul de expunere, petuniile Wonder Wave trebuiesc distantate avind grija sa nu se suprapuna lastarii (plantele sa fie una linga alta dar sa nu se atinga)..
-se fertilizeaza o data pe saptamana cu concentratia recomandata pe eticheta fertilizantului folosit.
-In gradina, petuniile Wonder Wave cresc repede. Aceste plante anuale pot umple repede un spatiu in gradina in doar cateva saptamani.

Informatiile sunt valabile si pentru seriile Easy Wave, Shock Wave.

2010-12-12T13:43:20+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|