Brumarele – PHLOX paniculata

//Brumarele – PHLOX paniculata

Brumarele – PHLOX paniculata

Tehnologia de cultura Brumarele PHLOX paniculata
Planta perena

Se seamana din Ianuarie-martie pentru inflorire din august si pentru productia de flori taiate; aprilie-iulie pentru inflorire in anul urmator.

Germinarea: dureaza 1-2 saptamani la 15-18oC; 2-4 saptamani la 0-4oC; 1 saptamana la 10oC . Se acopera semintele cu vermiculit, nisip sau substrat. Se mentine solul umed, dar nu ud. Germineaza la rece. Schimbarea temperaturilor ajuta la germinatie.

Substratul
Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH-ul 5.5-6.5. Se trateaza cu fungicid inainte de semanat.

Producerea rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce si se mentine temperatura la 12-18oC. Se incepe fertilizarea la 75-100 ppm N cu o formula echilibrata. Dupa repicat fertilizantul poate fi crescut la 150 ppm. Dupa repicat se mai pastreaza ladita, unele seminte pot germina mai tarziu.
Transplantarea se face la 3-4 saptamani de la rasarire, cate 1 planta/ghiveci (3×3 cm), iar dupa alte 3-4 saptamani se transplanteaza in ghivece de 8-10 cm sau containere de 3-10 l. Pentru o buna calitate a plantelor florifere se asigura ghivece de marime corespunzatoare, pentru o buna inradacinare. Plantele pentru flori taiate se planteaza la distante de 30-40 x 40-50 cm si se folosesc plase de sustinere a tulpinilor florale.

Fotoperioada/Lumina
Planta de zi lunga. Se mentine nivelul luminii ridicat. Zilele lungi (14-16 ore) determina initierea florilor si o buna dezvoltare a plantelor. Iarna si primavara devreme se recomanda suplimentarea luminii (35-70 klx). Intreruperea noptii (4 ore de lumina) este posibila. Cultivarea in conditii naturale de lumina si in sera rece sau afara este posibila, dar inflorirea incepe din iulie.

Florile taiate: se recolteaza de mai multe ori. Necesita intensitate ridicata a luminii si caldura. Intensitatea scazuta a luminii duce la obtinerea de plante slabe.
Florile se recolteaza cand prima floare se deschide. Se indeparteaza frunzele bazale. Durata in vas: 6-10 zile. Dupa inflorire seĀ  plantele se tund, iar urmatoarele flori apar dupa 8-10 saptamani. Recoltarea de 2-3 ori / an, in conditii de zi lunga, este posibila.

Temperatura
Plantele cresc la 10-18oC sau afara. Iarna se pastreaza in interior la 3-5oC sau afara. Pentru intrarea in iarna radacinile trebuie sa fie bine dezvoltate si plantele trebuie sa aiba cel putin 8-12 frunze. Primavara incep sa creasca la 18-21oC. Temperaturile scazute (10-12oC) cresc timpul de cultura. O perioada de vernalizare de 10-15 saptamani la 5oC pentru initierea florilor se recomanda. Acest lucru determina uniformitatea plantelor si cantitatea de flori obtinuta. Pentru recoltare mai indelungata Phlox paniculata are nevoie de caldura si conditii de zi lunga.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 130-150 ppm N. Se evita excesul de amoniu si azot. Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 200-250 ppm fertilizant pe baza de potasiu. Carenta de Mg se previne prin aplicarea de sulfat de Mg (0,05%) de 1-2 ori, iar in cazul carentei de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Sugestii de cultura
Se mentine umiditatea solului, dar nu foarte ud. Pentru plante la ghiveci, ciupirea o data dupa transplantare determina obtinerea de plante mai compacte si creste cantitatea de flori. Se verifica plantele pentru infectie cu Fainare si se trateaza in timp util.

2010-12-12T13:49:22+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|