PORTULACA grandiflora

//PORTULACA grandiflora

PORTULACA grandiflora

Tehnologia de cultura Flori de piatra

Producerea rasadului: In medie, dureaza 5 saptamani.

Substratul: Se foloseste un substrat bine drenat, liber de boli, cu pH-ul 5,8-6,2.
Germineaza: la 24-27oC in 2-3 zile. Semintele nu se acopera. Necesita lumina pentru germinare.

Umiditatea: In timpul germinarii, umiditatea relativa se mentine la 95-97%. In timpul culturii se lasa solul sa se usuce usor intre udari. Se uda ziua devreme, sa aiba frunzele uscate peste noapte, pentru a preveni bolile. Rhizoctonia este cea mai intalnita boala la umezeala.

Temperatura: Rasadurile pot fi crescute in sera la 22-24oC in stadiul 2 si la 18-22oC in stadiile 3 si 4.

Fotoperioada/Lumina:  Portulaca este planta de zi lunga. In conditii de zi scurta (10-11 h) nu creste in lungime, formeaza rozeta, si nu infloreste. Daca planta formeaza rozeta, este foarte greu sa revina, iar inflorirea este intarziata. Pentru a preveni acest fenomen, se seamana cand plantele au conditii de zi lunga (12-13 h) sau se suplimenteaza lumina artificial.

Fertilizarea:  Se incepe fertilizarea cand cotiledoanele sunt complet deschise, cu 50 ppm N, de 2 ori pe saptamana. Cand se deschid frunzele adevarate, se creste la 100 ppm N. Se mentine pH-ul la 5,8-6,2 si nivelul amoniului sub 10 ppm.

Regulatori de crestere:  Nu necesita tratamente cu regulatori de crestere.

Cultura in stadiu final
Substratul:  Se foloseste un substrat bine drenat, liber de boli, fara sol, cu pH-ul 5,5-6,2 si fertilizat initial.

Fotoperioada/Lumina:  Se mentine nivelul luminii cat mai ridicat posibil. Daca se transplanteaza la sfarsit de martie-inceput de aprilie, nu necesita suplimentarea luminii. Daca se transplanteaza mai devreme, cand ziua este scurta (11 h) se suplimenteaza cu lumina artificiala si se mareste perioada de lumina la 12-13 ore.

Temperatura:  Noaptea: 18-20oC;  Ziua: 20-24oC.
Bobocii florali s-ar putea sa nu se dezvolte daca temperatura este prea mica.

Udarea&Fertilizarea:  Se uda la nevoie. Se lasa sa se usuce solul intre udari. Dupa ce inradacineaza bine rasadul, se poate lasa sa se ofileasca usor. Se fertilizeaza saptamanal sau cand este nevoie cu 150-200 ppm cu un fertilizant complet.

Regulatori de crestere:  Nu necesita tratamente cu regulatori de crestere. Inaltimea poate fi controlata lasand solul sa se usuce usor intre udari sau prin oprirea fertilizarii.

Timpul de cultura:  De la rasarit – Transplantat: 4-5 saptamani; Transplantat – inflorit: 5-6 saptamani.
Temperaturile si lumina scazute cresc timpul de cultura.

Boli si daunatori: Rhizoctonia si Pythium; Paianjenii si tripsii.

Sfaturi de cultura:  Se planteaza in zone insorite dupa ce trece pericolul de inghet. Distantele de plantare: 25-30 cm. Florile se inchid noaptea.

2010-12-12T13:50:55+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|