SCABIOSA caucasica

//SCABIOSA caucasica

SCABIOSA caucasica

Tehnologia de cultura

Se seamana in Ianuarie-Martie pentru inflorire in ghivece din Iunie; in Iunie-August pentru inflorire in ghivece in anul urmator.
Germinarea: dureaza 10-18 zile la 18-21oC. Necesita lumina pentru germinare. Semintele se acopera usor cu vermiculit. Se mentine solul umed. Dupa semanat plantele se umbresc.

Substratul: Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH-ul 5.8-6.5.

Producerea rasadului
Dupa rasarit se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce, si se reduce temperatura la 16-18oC. Se incepe fertilizarea la 50-75 ppm N. In timpul stadiilor 3 si 4 fertilizantul poate fi crescut la 150-200 ppm.
Transplantarea se face la 2-3 saptamani de la rasarit cate 1 planta/ghiveci de 13-15 cm sau 2-3 plante/ghiveci de 20-25 cm. Pentru flori taiate se planteaza la distante de 35-40/35-40 cm si se foloseste plasa pentru sustinerea tijelor.

Fotoperioada/Lumina
Plante neutre la durata zilei. Se mentine nivelul luminii ridicat deoarece imbunatateste initierea florilor si calitatea plantelor. Iarna si primavara devreme suplementarea luminii (43-65 klx) este necesara pentru cultura in ghivece si flori taiate. Cultivarea la temperaturi calde necesita nivel ridicat al luminii. In conditii de zi scurta lastarii raman compacti, iar in conditii de zi lunga lastarii cresc. Pentru plante compacte se tin in conditii de zi scurta si lumina intensa in perioada de crestere, iar la inflorire se tin in conditii de zi lunga si intensitatea luminoasa ridicata.

Temperatura
Plantele cresc la 12-15oC sau afara. Iarna in spatiu protejat la 3-5oC sau afara. Primavara plantele incep sa creasca pentru 10-12 saptamani la 15-18oC. Temperaturile reci de 8-10oC cresc timpul de cultura. Daca se cultiva la lumina scazuta, temperatura trebuie sa fie rece pentru o buna calitate a lastarilor. O perioada de vernalizare nu este necesara pentru initierea florilor, dar imbunatateste uniformitatea si calitatea infloririi.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 150-200 ppm N cu o formula echilibrata. Cand butonii florali sunt vizibili, se reduce fertilizarea si se foloseste fertilizant pe baza de potasiu cu 100-150 ppm N. Se evita excesul de amoniu si azot. Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 150-200 ppm N pe baza de potasiu. Carenta de Mg se previne prin aplicare de sulfat de Mg (0,05%) de 1-2 ori, iar in caz de carenta de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Flori taiate
Tijele pentru flori taiate se recolteaza cand se vede culoarea florilor. Tijele se pun in apa calda imediat. Durata in vas: 8-10 zile. Nu se recomanda pastrarea la rece. Se inlatura florile trecute pentru a incuraja formarea de noi flori. Intr-un an se recolteaza 20 tije florale/planta.

Sugestii de cultura
Cultura trebuie sa fie uscata, luminata si aerata. Radacinile plantelor sunt foarte sensibile la substratul umed. Pentru cultivare se lasa ghivecele sa se usuce intre udari. Diferenta mare de temperatura zi/noapte poate fi o cauza a intarzierii si scaderii infloririi.

2010-12-12T14:28:59+00:00 decembrie 12th, 2010|Tehnologii de cultura|