ZINNIA elegans Carciumarese ghiveci

//ZINNIA elegans Carciumarese ghiveci

ZINNIA elegans Carciumarese ghiveci

Tehnologia de cultura – pt. plante la ghiveci
Planta anuala de plin soare.

Perioada de cultura: faza de rasad – 4 saptamani; in ghivece – 6-8 saptamani.

Semanatul: se seamana in februarie – iunie. Se poate semana direct in ghiveci.

Germinarea dureaza 7-10 zile la 20-22oC. De la rasarit pana la primele frunze adevarate dureaza 5-7 zile, la 20-21oC. De la primele frunze adevarate pana la repicat dureaza 7-10 zile, la 18-20oC. Dupa repicat, temperatura se mentine la 17-18oC.
Semintele se acopera dupa semanat. Solul se mentine umed, dar nu ud.

Substratul: Trebuie sa fie bine drenat, pH-ul 5.8-6.2. Se fertilizeaza cu 80-100 g/m2 fertilizant cu eliberare lenta.

Producerea rasadului: Dupa rasarit se reduce umiditatea, dar substratul nu trebuie sa se usuce. Se incepe fertilizarea cu 50 ppm fertilizat intr-o formula echilibrata. Dupa repicat, se poate creste la 100-150 ppm.
La 3-4 saptamani de la rasarit se planteaza 1 planta /ghiveci de 9-11 cm, sau 3-4 plante/ghiveci de 3-5 l. Transplantarea timpurie imbunatateste ramificarea.
Plantarea afara pentru flori taiate, dupa trecerea pericolului de inghet, se face la 18×25 cm, iar plantele sunt sustinute cu plasa. Se planteaza in intervale, pentru o buna recoltare. Plantele tinere se protejeaza de frig noaptea.

Fotoperioada/Lumina: Optional planta de zi scurta. Zilele scurte ajuta la initierea si dezvoltarea florilor, dar tulpinile sunt firave si diametrul florilor este mic. Zilele lungi determina plante viguroase cu tulpini lungi, dar inflorirea este intarziata. Iarna  si primavara devreme lumina suplimentara (22-32 klx) si zilele lungi (14-16 h) in timpul perioadei de rasad timp de 2 saptamani dupa transplantare imbunatatesc calitatea plantei. Pentru semanat tarziu vara, plantele se cultiva in conditii de zi scurta (9 h) prin intunecare, pentru inflorire timpurie.

Temperatura: Zinnia creste la 15-16oC sau afara. Temperaturi sub 10oC determina ingalbenirea frunzelor. Zinnia tolereaza temperaturi peste 25oC, dar nu tolereaza frigul. Se recomanda cultivarea plantelor pentru vanzare la 12-14oC. In camp Zinnia prefera un loc insorit si calduros.

Fertilizarea: Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal  cu 100-150 ppm fertilizant bine echilibrat. Se evita excesul de amoniu si nitrogen. Excesul de nitrogen scade rezistenta tulpinilor. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de Sulfat de mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Fertilizarea necorespunzatoare determina o ramificare scazuta.

 

Sfaturi de cultura: Ciupirea plantei este necesara, imbunatateste ramificarea si creste timpul de cultura cu 2 saptamani. Umiditatea substratului trebuie sa fie constanta deoarece Zinnia are radacinile sensibile la substrat prea ud sau prea uscat. Lipsa apei poate cauza necroze pe marginea frunzelor.

2010-12-11T23:51:50+00:00 decembrie 11th, 2010|Tehnologii de cultura|