Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

ANETHUM graveolens (Dill) - Marar

Planta anuala, aromat-condimentara
Ambalat 750 seminte/plic
seminte marar
seminte marar
seminte marar
seminte marar
seminte marar
seminte marar
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 4,00 lei
Descriere

MĂRAR.

Plantă anuală, aromat-condimentară, rezistentă la frig.

În interior, se seamănă în ghivece (la o adâncime de 1,5 cm), ținute pe pervazul ferestrei, pentru a avea tot timpul anului verdeață la îndemână.

Fiind o cultură rezistentă la frig, mărarul  poate fi semănat direct pe pământul încă înghețat.

În acest caz, semințele trebuie să fie uscate. La temperatura de 3-5 oC, germinația durează 2-4 săptămâni, față de cea normală (15-20 oC), când răsadurile apar după doar 8-10 zile.

De regulă, mărarul se seamănă la 2 săptămâni după ce s-a instalat vremea caldă.

Se seamănă, la o adâncime de 1,5 cm, eșalonat, din martie pană în august, pentru a avea tot timpul verdeață proaspătă și aromată.

Dacă se va considera necesar, brazdele vor fi acoperite cu folie sau agril.

Răsadurile, când au deja 3-4 frunzulițe adevărate, vor fi repicate/rărite la 8-10 cm.

Pentru a avea o recoltă reușită de mărar, vom avea grijă:

-          să fie plantat doar în locuri însorite

-          nu se seamănă lângă sau în locurile în care, cu un an în urmă au fost: țelină, morcov, pătrunjel (cel mai bun companion este varza)

-          ca substratul să fie bine îngrășat (fertil)cu compost, găinaț bine macerat sau mraniță, afânat și udat  

-          înainte de însămânțare, semințele să fie ținute în apă fierbinte (50-60 oC) pentru a le elibera de uleiurile eterice, care inhiba germinația (acest lucru este valabil pentru toate plantele aromatice).

-          să fie semănat sau repicat des (distanța de 8-10 cm. Între plante), ca, în caz de vânt puternic sau ploi abundente, plantele să se poată sprijini reciproc, evitându-se astfel, căderea plantelor.

-          udarea să fie sistematică și din abundență

Verdeața se recoltează în circa 4-6 săptămâni de la însămânțare, când plantele au atins înălțimea de 25-30 cm. Se pot recolta fie doar vârfurile, fie planta va fi smulsă cu tot cu rădăcină.

Aroma cea mai puternică, mărarul o are în perioada de formare a bobocilor florali. Este momentul ca verdeața neîngălbenita să fie culeasă și conservată, iar ”bețele” cu tot cu flori, să fie puse la uscat, cu capul in jos, în locuri umbrite și aerate.

Proprietăți curative și culinare

Ca si celelalte ”verdețuri”, mărarul se numără și el printre campioni în ceea ce privește conținutul de vitamine, mai ales vitamina C, caroten, oligoelemente, etc.

Mărarul este un aliment cu multiple calități: ajută la lărgirea si întărirea vaselor, are efect analgezic și relaxant, ajută în stări de insomnii, este un excelent calmant în stări de agitație.

Cu apă de mărar (1 parte suc de mărar + 1 parte apă plată sau fiartă și răcită) este bine să spălam ochii obosiți si iritați.

Mărarul se consumă în stare proaspătă, în salate, mâncăruri (se adaugă la sfârșit), sandviciuri.

Totodată, el poate fi conservat prin uscare, în sare, oțet sau prin congelare (în acest caz aroma se păstrează aproape nealterată).

Mărarul este o cultură care nu poate lipsi din nicio gradină de legume, de flori sau livadă. Este o plantă meliferă, dar și repelantă pentru insectele dăunătoare. Pentru nenumăratele sale calități, mărarul se numără printre plantele sanitar.

 

Atenție: Mărarul poate deveni o cultură invazivă, având în vedere puterea lui de autoînsămânțare.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.