Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

APIUM graveolens -soi Giant Red - Telina de petiol

Planta Anuala
Telina de petiol sau, i se mai spune, impropriu, apio
Talia plantelor: 30-50 cm
Ambalat: 1000 seminte / plic
seminte telina de petiol apio red giant
seminte telina de petiol apio red giant
seminte telina de petiol apio red giant
seminte telina de petiol apio red giant
seminte telina de petiol apio red giant
seminte telina de petiol apio red giant
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 4,00 lei
Descriere

TELINA DE PETIOL

Telina este o planta foarte apreciata nu doar pentru aroma ei deosebita, datorata uleiurilor eterice, ci si pentru ca este un real izvor de sanatate. Petiolii  si frunzele de telina contin cantitati insemnate de uleiuri eterice, saruri minerale si vitamine de 1-1,5 ori mai mare decit radacinile. I se mai spune si apio, pentru a fi deosebita de telina de frunze sau de cea de capatana

Smanare si ingrijire 

Cultura telinei de petiol nu este foarte complicata dar are niste particularitati.

Sunt cateva reguli de urmat.

Telina in general, deci si cea de petiol, nu suporta solurile acide. Pentru asta, inainte de a transplanta tinerele plantute, sau, si mai bine din toamna, se va ingloba in sol fie cenusa, var nestins sau faina de oase. 

Temperatura de semanare este de 15 oC.

Pentru germinare, telina are nevoie de lumina.

Semanarea se face cu 10 saptamani inainte de transplantarea in gradina/sera.

Nu se seamana prea devreme, deoarece la temperaturi de 10 oC si sub, se porneste tija florala.

Telina are o perioada de germinare si vegetatie destul de lunga. Semintele germineaza greu, iar rasarirea se produce dupa 3-4 saptamani de la semanare. De  aceea telina se va cultiva prin rasad.

Se seamana in februarie-martie, pentru ca lenesele seminte sa aiba timp sa rasara. Recipientele in care urmeaza sa se  faca rasadul se umplu cu pamant de rasad sau pamant de gradina in  combinatie cu nisip sau turba, pentru un bun drenaj.

Semintele se astern pe suprafata substratului, udat in prealabil, se taseaza cu palma, pentru ca semintele sa adere bine la substrat.

O alta varianta este aceea de a semana pe toata suprafata  recipientului, dupa care, se va uda doar prin pulverizare, astfel incat, apa care se va imbiba in substrat va antrena semintele, fara ca acestea sa fie prea adanc ingropate. Apoi, recipientul/vasul se acopera cu un material transparent si se tine la  temperatura camerei. Din cand in cand, se scoate acoperamantul, se uda prin pulverizare, daca substratul este prea uscat, si se acopera la loc.  Din momentul in care au aparut primele frunzulite, cam dupa 3-4 saptamani, recipientele se acopera doar peste noapte.

Dupa aparitia celei de-a 4 -5 frunze, plantulele le putem transplanta afara sau in solar. Pentru a le feri de vreun inghet tarziu sau de vreun melc hamesit, vom proteja plantele fie prin acoperire cu agril, fie cu cate  un pet taiat la baza si, caruia, peste zi, daca este prea cald, ii scoatem dopul, pentru ca planta sa respire. Tinem „clopul” cam 1 luna.

Cultura se uda o data pe saptamana, din belsug, cam 2 galeti/1m2 si se hraneste in decurs de doua luni, o data la 2 saptamani, cu ingrasamant organic (cenusa, infuzii si macerate din urzici, buruieni, compost, balegar de cal, mranita).

Pentru a obtine petioli fragezi si suculenti este necesara inalbirea acestora pe o inaltime de 20 cm de la baza plantei, fie printr-o musuroire cu pamint,  fie prin mulcire de jur imprejurul plantei cu paie, fie prin invelirea tulpinitelor cu hartie/ziare.

 

Boli si daunatori

Dintre bolile, destul de des intalnite la telina, asadar, si la telina de petiol, sunt: putrezirea tuberculului, patarea bacteriana a frunzelor, deficitul de bor, iar dintre daunatori: musca morcovului, melcii si limacsii, si, in general, aceiasi dusmanii ca ai patrunjelului, pastarnacului, morcovului.

Profilactic, cultura se va pudra cu cenusa, se va stropi cu infuzii din foi de ceapa, ace de conifere, acid boric (foliar), bicarbonat de sodiu.

Proprietati culinare si terapeutice

Atit radacinile cit si petiolii servesc la pregatirea unei game foarte variate de preparate culinare, iar frunzele sint folosite pentru armonizarea unor salate,mancaruri,muraturi
Petiolii fragezi si suculenti de telina servesc in mod deosebit la prepararea unor salate si mai ales a salatelor aperitiv si desert in combinatie cu fructe. Petiolii mai tineri din mijlocul rozetei se utilizeaza in stare cruda iar cei din exterior, mai fibrosi se fierb in prealabil. Indiferent de modul in care se pregatesc, petiolii se curata prin indepartarea partii de la baza si a fibrelor celulozice de pe coastele longitudinale.

In medicina populara telina este folosita in tratarea raguselii si tusei sub forma de ceaiuri , macerate si siropuri ce se obtin din petiolii si frunzele bogate in uleiuri eterice.
Telina face parte dintre legume cu un continut ridicat de vitamine, mai ales  vitamina E, dar si aminoacizi, microelemente, pectine, ceea ce o face absolut necesara celor cu probleme cardiovasculare sau suferinzilor de afectiuni ale tractului digestiv.
Datorita continutului mare in potasiu ,consumul de telina accentueaza diureza si ajuta la eliminarea acidului uric din organism de aceea se recomanda in tratamentul afectiunilor renale si ale cailor urinare ca si in prevenirea si combaterea reumatismului
.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.