Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

ASPARAGUS - soi Ariane F1 - Sparanghel

Planta perena
Descriere: Sparanghel
Talia plantelor: 30-50 cm
Ambalat: 10 seminte / plic
seminte de sparanghel ariane f1
seminte de sparanghel ariane f1
seminte de sparanghel ariane f1
seminte de sparanghel ariane f1
seminte de sparanghel ariane f1
seminte de sparanghel ariane f1
seminte de sparanghel ariane f1
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 12,00 lei
Descriere

 

Sparanghelul este o planta perena, care poate sa fie productiva pana la 15 de ani, de la momentul plantarii, atat timp cat este ingrijita corespunzator.

Este o planta, practic, nepretentioasa, la  conditiile climatice, dar necesita un sol, afanat, bine drenat, bogat in fosfor si potasiu,  cu un pH intre 6.5 si 7.5.

Sparanghelul poate sa fie cultivat fie din seminte, fie folosind puieti de un an, sanatosi si vigurosi. Cultivarea din seminte este, un proces foarte migalos, pentru ca presupune distante foarte mici, motiv pentru care, pe masura ce planta creste, trebuie repicata in alte vase, de dimensiuni mai mari. Semintele se seamana pe un substrat reavan, udat  si pregatit in prealabil, la o adancime de 2-3 cm. Se uda si se acopera cu folie protectoare pana la aparitia rasadurilor. Apoi, plantele se repica de cate ori va fi nevoie, pentru a ajunge la distanta corespunzatoare de 5-7 cm intre plante. Sparanghelul  din puieti se poate cultiva incepand cu perioada de sfarsit a lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii mai, cand temperatura atinge valori in jur de 10 grade Celsius, constant. Cea mai indicata zona de plantare este partea de nord sau de vest a gradinii, pentru a nu umbri celelalte legume. Planta se introduce la aproximativ 10 – 12 centimetri in pamant si se aplica fertilizatorul care trebuie sa contina fosfor, potasiu si azot, fosforul fiind cel care asigura conditiile ca planta sa creasca viguroasa si sanatoasa. Este foarte important ca distanta dintre randurile de sparanghel sa fie destul de mare (pentru a preveni aparitia fungilor), deoarece planta va creste relativ repede in dimensiune si va avea nevoie de spatiu. Este important, de asemenea, ca in primul an de plantare, sa nu se culeaga planta.

Aceasta planta este foarte rezistenta la seceta si se poate dezvolta si fara o udare suplimentara, pentru ca radacinile sale ajung la mare adancime. Cu toate acestea, daca perioada de seceta este una prelungita, se recomanda udarea plantei, pentru ca aceasta sa-si poata continua cresterea si dezvoltarea.

Recoltarea se face prin ruperea varfurilor, cand acestea ajung la aproximativ 14 – 20 cm.

Recoltarea se face o singura luna pe an, de la jumatatea lui mai pana la jumatatea lunii iunie Cand perioada de recoltare s-a incheiat, este indicat ca tulpinile sa fie taiate pana la nivelul solului. Imediat dupa recoltare, pana la sfarsitul lui iunie, biloanele se desfac si plantele sunt lasate sa creasca in voie. Toamna se executa aceeasi lucrare obisnuita, de cosire si ardere a tulpinilor.

Sparanghelulul poate fi fiert, copt, fript pe gratar sau gatit la microunde si, ca majoritatea legumelor, are un gust foarte placut, daca este consumat cu putin unt si sare deasupra. Se poate asocia, cu succes, cu marar, suc de lamaie, iaurt, smantana sau migdale.

Printre cele mai importante proprietati curative ale sparanghelului:
- previne si trateaza afectiunile inimii,
- regleaza tensiunea arteriala,
- reface flora intestinala,
- trateaza reumatismul,
- este considerat un diuretic natural,
- trateaza artrita,
- reduce colesterolul,
- imbunatateste starea ficatului,
- este antinflamator,
- are efect afrodisiac,
- intareste sistemul imunitar,
- reduce durerile menstruale.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.