Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

AGASTACHE foeniculum - soi Blue&White Mix - Menta mexicana

Agastache foeniculum, agastache anisata, sau generic, mentă mexicană
Descriere - Plantă perenă sau semi-perenă în zone foarte reci (necesita protecție pe timp de iarnă), meliferă, aromat-condimentară și medicinală. Inflorescențele, cu aspect de spic, pot fi albastre, mov, lila, roz, mai rar albe. Aroma deosebită, anasonată, atrage albinele și insectele benefice, polenizatoare, îndepărtând dăunătorii.
Talie: 60-100 cm
Semănare - în interior Ianuarie-Iulie
Semănare - in exterior Aprilie-Martie
Perioada de decor: Iulie-Octombrie, în anul următor însămânțării
Ambalare: plic cu 200 seminte
seminte de menta mexicana agastache foeniculum
seminte de menta mexicana agastache foeniculum
seminte de menta mexicana agastache foeniculum
seminte de menta mexicana agastache foeniculum
seminte de menta mexicana agastache foeniculum
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 4,00 lei
Descriere

Agastache foeniculum

Agastache foeniculum, agastache anisata, sau generic, menta mexicană, o plantă prea puțin cunoscută la noi, din păcate, având în vedere multiplele sale calități, își trage obârșia din America de Nord.

In Europa  a fost introdusă, inițial, ca plantă decorativă, ulterior, datorită aromei intense, a fost folosită ca plantă aromat-condimentară, dar și ca plantă medicinală.

Este o plantă perenă, cu lăstari viguroși ce formează tufe  cu o înălțime de 60- 100 cm.

Frunzele lanceolate, acoperite cu un puf  foarte fin,  sunt verde-gri pe partea superioară și alburii pe partea inferioară. Florile micuțe sunt strânse în spice de 4-8 cm.  de culoare lila, mov sau, mai rar, albă. Planta, in întregime, degajă o aromă de anason,  mentolată.

Este o plantă foarte potrivită în orice tip de grădină. Plantă  meliferă,  ea va atrage prin aroma deosebită, insectele polenizatoare, implicit albinele.

Semănare și Îngrijire

Se seamănă în interior, pentru obținerea  răsadului, din ianuarie până în martie, sau, direct  în grădină,  din aprilie până în iulie

Pentru obținerea răsadului se seamănă  în recipiente cu compost bine umezit, acoperind semințele cu un strat foarte subțire de pământ, tasându-l . Recipientele se acoperă și se țin la căldură (20oC), menținând substratul umed, dar nu ud. Odată răsărite plăntuțele, recipientele se descoperă și se lasă la loc luminos. Când au atins înălțimea de 5 cm se vor repica în vase individuale. Transplantarea la locul definitiv se face când  va trece pericolul de îngheț, obișnuind, treptat plantele cu noul climat. Va înflori, în anul semănării, din iunie până în octombrie

Direct în gradină, semănarea se face  pe locul pregătit în prealabil (afânat, udat), cu repicare ulterioară (40 cm distanță) . Înflorirea se va produce în perioada iunie-octombrie anul următor însămânțării.

Este o plantă rezistentă la frig, boli și dăunători (melcii și limacșii sunt totuși tentați să-l atace),  nepretențioasă, care  va crește și într-un sol bogat, dar nu va face mofturi nici în soluri mai sărace, argiloase.

Cerințele ei sunt modeste:  un substrat cât mai drenat, soare, dar se mulțumește și cu semiumbră, iar când vine frigul, un strat protector din paie, frunze uscate sau fân  uscat.

Menta mexicană este considerată o plantă perenă, însă, în regiunile cu clima extrem de geroasă, ea devine o plantă semi-perenă, adică, va pieri la primul ger năpraznic, dar,  prin obiceiul ei de a se autoînsămânțare, va apărea an de an  în grădină, de unde nu gândești. De aceea trebuie să fim vigilenți, altfel devine invazivă.

Agastache foeniculum se hibridizează foarte ușor, astfel că, pentru a menține puritatea soiului, se va avea grijă să nu fie cultivat împreună cu alte specii de agastache.

Atenție! agastache foeniculum  se confundă frecvent cu agastache urticifolia (agastache cu frunză de urzică)

Proprietăți curative și culinare

Curative: Amerindienii  foloseau infuzia din plantă  pentru scăderea febrei și în disfuncțiile digestive. În zilele noastre, chiar dacă nu i s-au confirmat oficial, încă, toate beneficiile, infuziile, decoctul, maceratul și tinctura de agastache  sunt apreciate pentru acțiunea de antiîmbatranire,  antioxidantă, imuno stimulatoare. Se utilizează ca remediu împotriva febrei, problemelor digestive, afecțiunilor căilor respiratorii           

 

Culinare: Florile și frunzele aromate se utilizează în patiserie, la aromatizarea conservelor, băuturilor răcoritoare, ceaiurilor, salatelor, sau diferitelor feluri de mâncare. 

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.