Narcise plantare si ingrijire

///Narcise plantare si ingrijire

Narcise plantare si ingrijire

NARCISE

Pe cat de frumoasa si parfumata, pe atat de modesta in pretentii, narcisa se va potrivi in orice gradina, fie ea rustica sau simandicoasa.
Narcisa, planta care se trezeste dis-de-primavara, bucurand gradina cu parfumul si culorile sale, va crea cele mai putine probleme de cultivare si intretinere.

rond de narcise

Narcisa este o planta bulboasa, asadar, iubeste soarele, lumina, locurile insorite, calduroase. Cu toate acestea se va simti minunat in usoara semiumbra, la poalele copacilor fructiferi sau a arbustilor si pomilor decorativi.
Narcisele se simt bine in orisice sol, fie el  usor, bogat in elemente nutritive, bine afanat, permeabil la apa si aer sau sarac, nisipos ori argilos. Fireste, pamantul argilos, greu, va fi amestecat cu turba, perlit  sau nisip, pentru a deveni mai afanat, mai permeabil, iar cel nisipos cu mranita maturata.
Desi narcisele sunt mari iubitoare de apa, totusi, sunt rezistente la lipsa ei, planta nefiind afectata iremediabil, ca alte surate bulboase. Narcisa este rezistenta la ger, dar si la jariste.
Exista, totusi, cateva lucruri care neplacute pentru narcise:
– excesul de apa, deoarece radacinile narcisei, neprimind  suficient oxigen, vor incepe sa putrezeasca, se imbolnavesc si mor. Apa, in urma ploilor sau a topirii zapezii, nu trebuie sa balteasca.
– un nivel al pH-ului prea scazut (5,0-5,5). In acest caz, solul va trebui ameliorat cu faina de oase, dolomita, var sau cenusa. Intr-un pamant acid narcisele se dezvolta prost, se pot imbolnavi si, in timp, dispar. Nivelul ideal pentru narcise este de 6,5-7 chiar 7,5.
– sa nu se administreze la narcise gunoi de grajd sau de pasare nemacerat, in stare proaspata;
– nu este indicat sa plantatam bulbi narcise in locurile unde au fost cultivate crizanteme, aster, phlox, crini sau alte bulboase, inclusiv cartofi;

narcise batute

PLANTARE SI INGRIJIRE NARCISE

Pregatirea locului pentru narcise. Locul destinat bulbilor de narcise se poate pregati cu  3 – 4 zile inainte de plantare. Pamantul se afaneaza, se elibereaza de buruieni, se amelioreaza, acolo unde este cazul si se uda bine. Se adauga ingrasaminte organice: mranita bine maturata, compost, cenusa (care cuprinde, inafara de azot, toate elementele necesare dezvoltarii armonioase, si, in plus, are actiune  antibacteriana si antimicotica, indepartand, deopotriva, daunatorii), sau complex de ingrasaminte care sa contina, obligatoriu, si potasiu.

Perioada de plantare: bulbii de narcise  vor fi plantati toamna, incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, si pana la sfarsitul lunii noiembrie (daca este o iarna blanda, chiar si in decembrie). Narcisele pot creste pe acelasi loc multi ani la rand. De preferat ca odata la 4-5 ani tufa de narcise sa se divizeze, pentru o inflorire armonioasa. Altminteri, planta va face doar frunze, in detrimentul florilor.

Plantare bulbi narcise. Regula pentru bulboase este ca adacimea de plantare sa fie egala cu de trei ori inaltimea bulbului (ex.: bulbul de 5 cm X 3 = 15 cm. adancime) sau 2 X diametrul bulbului. Distanta dintre bulbi – 10-15 cm.
Pe fundul gropilor/lacasurilor /brazdelor de plantare se pune un strat de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi impiedicata mucegairea bulbilor de narcise, respectiv imbolnavirea lor. Nu uitati, substratul trebuie sa fie umed la plantare, deoarece DUPA plantare nu udam.

Ingrijire narcsie

Ingrijirea narciselor este cat se poate de simpla:
Udare in  perioadele de seceta prelungita.
Afanare sistematica, mai ales dupa ploi abundente, pentru peintampinarea formarii crustei de pamant, care nu permite patrunderea oxigenului la radacini;
Hranire cu ingrasaminte ce contin potasiu, atat de necesare dezvoltarii bulbilor: cenusa, macerat de tataneasa, urzica alba, frunze de sfecla, coji de banane, si chiar peste crud (ingropat langa bulbii de narcise), sau un complex de ingrasaminte cu continut de potasiu.
Indepartarea buruienilor, o operatie foarte utila, care se poate inlocui, cu succes, cu mulcire cu material organic (iarba vesteda, paie, scoarta de copac, keramzit, etc.). Acest lucru ajuta la pastrarea umiditatii necesare, impiedicand  si aparitia buruienilor, usurandu-ne munca si economisindu-ne timp.
Indepartarea florilor vestede. Dupa inflorire, frunzele narcisei, in schimb, nu vor fi tunse, ci lasate sa se vestejeasca in mod natural. Ele sunt cele care vor hrani si ajuta bulbul sa se dezvolte armonios.
Exista un mic, dar eficient,  secret, folosit din batrani: pe fundul  gropii/lacasului/brazdei de plantare se pun 1-4 hamsii, sau orice peste mic (nu din conserva!), coada sau cap de peste. Potasiul eliberat in urma descompunerii va hrani bulbii si va face ca florile sa fie mai frumoase, mai viu colorate.
Totodata, mirosul intepator va alunga daunatorii (coropisnitele, soriceii de camp, etc), implicit cartitele.

BOLI SI DAUNATORI la narcise

Ca sa prevenim imbolnavirea ulterioara a narciselor este bine sa fim atenti la cateva reguli:
– materialul saditor sa nu fie de provenienta dubioasa;
– sa nu plantam narcise intr-un substrat acid sau cu umiditate foarte mare (balteste apa);
– sa nu aplicam  ingrasamant natural nematurat;
– sa nu uitam ca lipsa potasiului in substrat afecteaza serios dezvoltarea bulbilor, a plantei;
– sa nu plantam bulbii de narcise pe locurile in care s-au cultivat  alte bulboase (inclusiv carofi) sau crizanteme, phlox, aster, crini;
– sa nu inghesuim narcisele.
Boli la narcise: Fusarioza, fainarea, atacul putregaiului cenusiu.
Combatere: cu substante antibacteriene si antifungice chimice sau organice (macereat de rostopasca, galbenele, tataneasa, coada calului, cu solutie de bicarbonat de sodiu sau lesie). Partea buna la aplicarea tratamentelor naturiste este ca ele, nu numai protejeaza, ci si vor hrani planta.
Narcisele atacate de virusuri (aparitia petelor alungite, albe sau galbui, ca niste striatii) vor fi imediat scoase si distruse. Locul in care au fost se va dezinfecta cu var si se vor planta craite si galbenele. Pe acest loc, timp de 4-5 ani nu se va mai planta niciun fel de bulboase.
Daunatorii narciselor:
Melcii, limacsii – sunt dusmani consacrati ai narcisei. Combatere: imprastierea unui strat de zat de cafea, coji de ou pisate, coji de citrice sau capcane cu bere.
Musca narciselor, acarianul radacinilor. Combatere: tratarea bulbilor de narcise cu substante repelante sau insecticide: putem folosi macerate din coji de citrice, pelin, rostopasca, bicarbonat de sodiu, tutun, ardei iute, omag, delphinium, sau substante chimice.

Narcisele se pot planta in palcuri, sau in combinatii diferite cu alte bulboase (lalele, zambile, muscari, crocusi).

2021-10-14T23:46:24+03:00 septembrie 29th, 2016|Bulbi, Tehnologii de cultura|