DIANTHUS caryophyllus

///DIANTHUS caryophyllus

DIANTHUS caryophyllus

Garoafa
Tehnologia de cultura

Planta de plin soare, anuala sau perena, in functie de soi,.Pentru floare taiata.

Perioada de cultura: faza de rasad – 4-6 saptamani, plante in ghiveci – 6-12 saptamani, ghivece inflorite: 14-16 saptamani (productia anuala este posibila) sau  7 luni incluzand vernalizarea.

Perioada de semanat: ianuarie-martie pentru inflorire din mai.  Iulie-august pentru inflorire in anul urmator, incepand din ianuarie in interior sau mai in exterior.

Germineaza: in 7-14 zile la 18-22oC. Necesita lumina pentru germinare. Substratul se trateaza cu fungicid inainte de semanat. Necesita umiditatea solului si atmosferica constante si ridicate. Dupa semanat se evita soarele direct prin umbrire.
Substratul trebuie sa fie bine drenat, bine fertilizat, pH-ul 5.5-6.5.

Producerea rasadului: Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce. Se reduce temperatura la 16oC. Se incepe fertilizarea cu 50 ppm fertilizant. Dupa repicat se poate creste fertilizantul la 200 ppm.
La 4-5 saptamani de la rasarire se transplanteaza 3 plante/ghiveci de 8-10 cm sau 4-6 plante/ghiveci de 13-15 cm. Plantele nu se planteaza prea adanc in substrat. Soiurile pentru flori taiate se planteaza la distante de 25×25 sau 25×40 cm, ferite de inghet. Se folosesc plase pentru sustinerea tulpinilor florale.

Fotoperioada/Lumina: Planta de zi lunga. Ziua lunga determina initierea florilor in timp ce ziua scurta determina aparitia de lastari, ramificarea si alungirea. Suplimentarea luminii (16-18 h cu 20-30 klx)  iarna si primavara este necesara. Cand plantele ating inaltimea si gradul de ramificare necesare, se incepe perioada de zi lunga (2-4 saptamani) pentru inflorire. Suplimentarea luminii scade timpul de cultura si creste calitatea florilor. Daca este necesar, vara se cultiva plantele in conditii de zi scurta (10 zile) prin umbrire, pentru plante cu tulpini lungi si o buna ramificare.

Temperatura: Dianthus creste la 13-16oC ziua si 10oC noaptea sau afara. Iarna 3-5oC in interior sau afara. Primavara cresc timp de 7-9 saptamani la 15-18oC. Temperaturi mai scazute, de 10-15oC cresc perioada de cultura. O perioada de vernalizare, de 6-9 saptamani, in faza de 8 frunzulite, la 5oC, este necesara pentru initierea florilor. Cresterea sub tunel pentru o productie mai timpurie este posibila. Se evita diferentele mari de temperatura.

Fertilizarea: Necesita fertilizare ridicata. Se fertilizeaza saptamanal cu 200-300 ppm cu fertilizant echilibrat pe baza de potasiu. Se evita excesul de amoniu si nitrogen. Din septembrie nu se mai fertilizeaza. Primavara se reincepe fertilizarea cu 100-150 ppm. Se reduce fertilizarea dupa aparitia bobocilor florali la 100-150 ppm. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de Sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Se evita fertilizarea in concentratii mari, se prefera fertilizarea saptamanala cu concentratii mici. Fertilizarea cu CO2 stimuleaza cresterea iarna si primavara.

Flori taiate: se recolteaza cand incepe sa se deschida bobocul floral. Portiunea taiata se improspateaza zilnic. Durata in vas este de 8-15 zile. Pastrarea la rece este posibila. Florile deschise pot fi pastrate la 2-5oC pentru 4-5 zile.

Sfaturi de cultura: Se cultiva in spatii luminoase si aerisite. Radacinile sunt sensibile la substrat prea ud. Ciupirea plantelor dupa transplantare la 4-6 frunzulite este recomandata. Ghivecele cu plante imbobocite pot fi transportate.

2019-11-11T21:30:15+02:00 decembrie 11th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|