DIANTHUS barbatus Garofita

///DIANTHUS barbatus Garofita

DIANTHUS barbatus Garofita

Garofita

Tehnologia de cultura Garofita

Planta perena de plin soare, semiumbra.

Perioada de cultura: faza de rasad – 6 saptamani, plante in ghiveci – 8-12 saptamani, ghivece inflorite – 7 luni incluzand vernalizarea pentru o buna calitate.

Perioada de semanat: mai-iunie pentru inflorire in anul respectiv.  Iulie-septembrie pentru inflorire in anul urmator, incepand din ianuarie in interior sau mai in exterior.

Germineaza: in 7-14 zile la 15oC. Necesita lumina pentru germinare. Substratul se trateaza cu fungicid inainte de semanat. Necesita umiditatea solului si atmosferica constante si ridicate. Dupa semanat se evita soarele direct prin umbrire.
Substratul trebuie sa fie bine drenat, bine fertilizat, pH-ul 5.8-6.5.

Producerea rasadului: Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce. Se incepe fertilizarea cu 50 ppm fertilizant. Dupa repicat se poate creste ferilizantul la 100 ppm.
La 4-5 saptamani de la rasarire se transplanteaza 1 planta/ghiveci de 8-10 cm. Plantele nu se planteaza prea adanc in substrat. Soiurile pentru flori taiate se planteaza la distante de 20×20 sau 25×20 cm, ferite de inghet.

Fotoperioada/Lumina: Planta neutra la intensitatea luminii. Suplimentarea luminii (14 h) la cultura in ghivece, iarna si primavara va imbunatatii calitatea plantelor, descreste timpul de cultura si creste calitatea florilor.

Temperatura: Dianthus creste la 10-15oC sau afara. Iarna 3-5oC in interior sau afara. Primavara cresc timp de 7-9 saptamani la 15-18oC. Temperaturi mai scazute, de 10-15oC cresc perioada de cultura. O perioada de vernalizare, de 6-9 saptamani, in faza de 8 frunzulite, la 5oC, este necesara pentru initierea florilor. Cresterea sub tunel pentru o productie mai timpurie este posibila. D. barbatus necesita pentru crestere temperaturi scazute pentru o buna calitate.

Fertilizarea: Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 100-150 ppm cu fertilizant echilibrat pe baza de potasiu. Se evita excesul de amoniu si nitrogen. Din septembrie nu se mai fertilizeaza. Primavara se reincepe fertilizarea cu 100-150 ppm. Se reduce fertilizarea dupa aparitia bobocilor florali. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de Sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Se evita fertilizarea in concentratii mari, se prefera fertilizarea saptamanala cu concentratii mici.

Flori taiate: se recolteaza cand inflorescenta se deschide si primele flori sunt deschise in proportie de 30%. Durata in vas este de 10-15 zile. Pastrarea la rece este posibila.

Sfaturi de cultura: Se cultiva in spatii luminoase si aerisite. Radacinile sunt sensibile la substrat prea ud. In camp plantele se protejeaza impotriva iepurilor.

2019-11-11T21:30:21+02:00 decembrie 11th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|