Tehnologia de cultura Papucul Doamnei
Se seamana in Iunie-Iulie pentru plante mari, in August-Septembrie pentru inflorire in Decembrie-Martie, in Octombrie pentru inflorire la ghiveci in anul urmator.
Germinarea: dureaza 14-16 zile la 18-22oC. Necesita lumina pentru germinare. Semintele nu se acopera. Solul se mentine umed, se evita excesul de umititate. Plantele se umbresc dupa semanat.
Substratul: trebuie sa fie bine drenat, fertilizat initial, cu pH-ul 5.5-6.0.
Producerea rasadului
Dupa rasarit se reduce umiditatea substratului dar acesta nu trebuie sa se usuce. Se incepe fertilizarea la 50-75 ppm N cu o formula echilibrata. In timpul stadiilor 3 si 4 fertilizantul poate fi crescut la 150-200 ppm.
Transplantarea se face la 2-3 saptamani de la rasarire, cate 1 planta in tavite de rasaduri, iar dupa 4 saptamani cate 1 planta/ghiveci de 10-12 cm. Transplantarea de 2 ori imbunatateste calitatea plantelor tinere. Nu se transplanteaza prea adanc in substrat. Se evita ranirea radacinilor.
Fotoperioada/Lumina
Planta neutra la durata zilei. Inaltimea plantelor se controleaza prin cultivarea in conditii de zi scurta dupa transplantare- 6 saptamani de zile scurte pentru plantele mici si 10 saptamani pentru plantele mari. Apoi se cultiva in conditii de zi lunga (18 ore) cu extinderea zilei. Intreruperea noptii este mai putin eficienta, dar oricum va imbunatatii uniformizarea florilor. Infloritul poate fi decalat prin suplimentarea luminii (100-200 lucsi/m2).Vara la intensitate ridicata a luminii si inflorire completa se umbreste. Producerea de plante la ghiveci fara suplimentarea luminii si doar in conditii de zi scurta este posibila.
Temperatura
Plantele cresc la 14-18oC. Calceolaria nu necesita vernalizare pentru initierea florilor. Temperaturi peste 25oC determina deteriorarea plantelor.
Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 150-200 ppm N, cu o formula echilibrata. Se evita excesul de amoniu si azot. Se previne carenta de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0,025%) de 1-2 ori, iar in caz de carenta de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Dupa fertilizarea cu chelati de Fe se spala frunzele cu apa.
Sugestii de cultura
Plantele se cultiva in substrat umed, dar nu ud. Dupa transplantare se trateaza rasadul cu fungicid impotriva Botrytis si Rhizoctonia. Se evita excesul de apa cand florile s-au deschis. Pastrarea plantelor la intuneric prea mult (ex: la transport) poate cauza, deasemenea, caderea florilor.