Zambile – plantare ingrijire

///Zambile – plantare ingrijire

Zambile – plantare ingrijire

ZAMBILELE

 

Zambila, una dintre cele mai iubite plante de gradina, datorita parfumului si multitudinii culorilor.
Specia de zambile pe care noi o cunoastem si o indragim atat de mult este Hyacinthus orientalis, venita pe meleagurile noastre din Grecia si Asia mica.

Florile zambilei, ca niste clopotei sau bonete de gnomi, foarte parfumate si in diverse culori si nuante de culori, sunt stranse in inflorescente mai compacte sau mai rasfirate, in functie de soi. Inaltimea zambilei oscileaza intre 20 si 30 cm. Frunzisul verde intens, uneori cu reflexe albastrii, are crestere erecta, inconjurand, elegant, tija sau tijele florale, care apar din mijlocul lui. Efectul decorativ al zambilei este deosebit, la care se adauga culorile si parfumul extrem de placut.
Ca sa ne bucuram de zambile ani la rand, fara sa ne creeze probleme, trebuie de avut in vedere cateva sfaturi utile:

Plantare zambile

Zambila este o mare iubitoare de soare si caldura, asa ca, locul ales pentru ele va fi insorit, ferit de curenti de aer si de baltire in urma ploilor sau a topirii zapezilor. Nu vor fi probleme nici daca vom planta zambilele la picioarele pomilor decorativi sau fructiferi, deoarece, pomii inca nu vor fi suficient infrunziti la momentul infloririi zambilelor, ca sa le tina umbra.

Perioada de plantare la zambile: bulbii de zambile plantati prea devreme risca sa porneasca in vegetatie, si, odata cu venirea frigului, pot muri. De aceea, perioada ideala pentru plantarea zambilelor,  a bulboaselor in general, este intervalul  dintre  a doua decada  a lunii septembrie pana in luna noiembrie, chiar si decembrie, daca nu s-au instalat gerurile. In acest fel, bulbii au suficient timp pentru a dezvolta un sistem radicular sanatos, ca sa intre, fara grija, in perioada de iernare, atat de necesara dezvoltarii armonioase a bulbului.
Substratul pentru zambile este de preferat sa fie bine afanat, permeabil la apa si aer, cu un pH neutru, suficient de echilibrat (6,5). Locul destinat plantarii zambilelor va fi pregatit in prealabil (cu cel putin 4-5 zile, de preferat cu 2-3 saptamani, chiar 1-2 luni) si bine udat, deoarece, la plantare, bulbii nu se vor uda. El trebuie bine afanat, imbogatit cu substante organice, dar in nici un caz gunoi de grajd sau de gaina nematurat. Cenusa de lemn, sau, si mai bine, din tulpini de floarea-soarelui, este de preferat, continand toate elementele hranitoare necesare, mai putin azotul.
Pe fundul lacasurilor de plantare la zambile vom pune un strat subtire de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi impiedicata mucegairea bulbilor, respectiv imbolnavirea lor.
Adancimea si distanta de plantare, ca regula de aur pentru bulboase, este egala cu de trei ori inaltimea bulbului (ex.: bulbul de 5 cm x 3 = 15 cm. adancime).

INGRIJIRE zambile:

Ingrijirea zambilelor este cat se poate de simpla, si anume:

– udare sistematica in perioadele de seceta; In perioada de inflorire, planta are nevoie de un aport de apa mai consistent, astfel ca, vom uda zambilele de 2 ori la 10 zile. Vom inceta sa udam din momentul incetarii infloririi zambilei. Mare grija cand udam, deoarece apa, care accidental cade pe flori, poate duce la decolorarea acestora sau la patarea lor.
– hranire cu substante organice: cenusa, macerat de buruieni, compost. Daca se foloseste gunoi de grajd, mranita sau/si gunoi de pasare, acesta se va incorpora, in cantitate mica, primavara, devreme, chiar pe zapada netopita, inaite de rasarirea zambilelor.
– afanarea sistematica, mai ales dupa ploaie, pentru preintampinarea formarii crustei de pamant; daca oxigenul nu ajunge la radacini, bulbul se va sufoca, existand pericolul mucegairii si, fireste, imbolnavirii bulbului de zambile.
– indepartarea buruienilor, sau, si mai bine, mulcirea cu material organic (iarba vesteda, paie, scoarta de copac, keramzit, etc.);
–  sprijinirea/legarea inflorescentelor mari de zambile, pentru a nu se rupe sub greutatea lor;
– indepartarea inflorescentelor dupa terminarea infloririi, lasand frunzele, pana la vestejirea lor pe ¾. Acest lucru este valabil la toate bulboasele. Frunzele zambilei vor hrani planta pana in momentul vestejirii lor. Abia atunci le vom putea indeparta.

BOLI SI DAUNATORI la zambile:

Cele mai intalnite cauze sunt:
– materialul saditor (bulbi de zambile) de provenienta dubioasa;
– plantarea bulbilor in substrat acid, greu, argilos sau cu umiditate foarte mare (balteste apa);
– aplicare de ingrasamant natural nematurat la zambile;
– plantarea pe locurile in care s-au cultivat  alte bulboase (inclusiv carofi);
– bulbii nu au fost tratati dupa scoaterea lor din pamant, sau/si pastrarea/uscarea necorespunzatoare inainte de plantare;
– plantarea prea aglomerata (deasa) a bulbilor de zambile

Boli la zambile: una dintre cele mai de temut este bacterioza sau bola galbena. Frunzele se ingalbenesc si se ofilesc. Apoi sunt atacati si bulbii de zambile, care putrezesc. La sectionarea transversala a frunzelor si bulbilor de zambile se remarca pete galbene. Combatere – prin dezinfectarea solului, tratarea termica a bulbilor de zambile la 35-38 grade (care permite depistare si inlaturarea bulbilor infectati in depozite), dar, cel mai indicat mod este acela de indepartare a plantelor atacate si arderea lor. Alte boli sunt putregaiul negru si putregaiul galben al bulbilor, care se manifecta in perioada de pastrare in depozite, din cauza aerisirii precare sau a lipsei aerisirii. In aceste cazuri inainte de plantare bulbii de zambile se trateaza chimic.
Rozatoarele nu pot distruge bulbii de zambile. In schimb exista alti daunatori care ne pot afecta zambilele, bulboasele in general, chiar daca destul de rar:
Acarienii de radacina, care ataca doar radacinile si bulbii de zambile. Atacul lor se vede pe bulbii zambilelor, sub forma unor galeri, pe frunze si tulpini, care se deformeaza, se dezvolta slab iar florile sunt diforme. De regula, se recomanda distrugerea plantelor afectate si stropirea cu substante chimice. Profilactic (inainte de plantare), bulbii trebuie tratati cu acaricide.
Nematodul este un vierme aproape microscopic, care ataca tulpinile si bulbii. Semnele se vad pe frunzele de la baza, care se umfla, ulterior apar niste pete galbene, florile, daca apar, nu se dezvolta sunt diforme. Chiar daca dintre toti daunatorii, nematodul este cel mai greu de invins, tot exista ac de cojocul lui: in primul rand, bulbii alesi trebuie sa fie sanatosi, sa se respecte cu strictete conditiile de plantare, si suprafata pe care sunt plantate cu zambile sa fie insamantata cu craite si galbenele. Inafara faptului, ca vor acoperi frunzele vestede ale plantelor, vor dezinfecta substratul (prin compusii lor) si vor indeparta nematozii. Cenusa se dovedeste si ea un bun remediu impotriva acestor mici, dar vorace si daunatoare, fiinte.
Zambilele, sunt foarte potrivite  in compania coniferelor, cu alte bulboase ca borduri  si covoare florale, in mixbordere, sub copaci.

Atentie! Bulbii de zambile sunt toxici datorita continutului de alcalozi. Contactul cu suprafata pielii duce la o reactie alegica de inflamare,  inrosire, senzatie de mancarime  a  zonei afectate. Ingurgitarea accidentala poate produce tulburari gastrointestinale.

2021-10-14T23:48:43+03:00 septembrie 22nd, 2016|Bulbi, Tehnologii de cultura|