Allium – Ceapa Decorativa
Ceapa este nelipsita in gastronomie, dar Alliumul – Ceapa decorativa, ar trebui sa fie nelipsita din gradinarie.
Allium este o planta extrem de decorativa. Diversele soiuri se potrivesc in orice combinatie dorita. Infloresc din zori de primavara, pana in vara, incantand privirile, chemand la hora fluturii, albinele si insectele benefice.
Allium are un mod foarte interesant de dezvoltare: primavara, devreme, apar rozetele frunzelor, urmate, la ceva vreme, de tijele florale. Cand incepe inflorirea, frunzele intra in repaus si-si pierd din aspectul decorativ, vestejindu-se. Atentie, nu le vom indeparta/taia ci vom incerca sa le mascam, plantand flori cu frunzis bogat, cum ar fi hoste, hemerocallis, aquilegia, heuchera, iar dintre anuale – craitele, phlox anual, etc. Infloreste timp de 1,5-2 luni, dupa care se retrage, pana anul urmator.
Pe langa calitatile decorative, Alliumul mai are una: sunt flori rezistente, total nepretentioase. Suporta perioade de arsita si uscaciune sunt rezistente la ger, astfel ca nu au nevoie de protectie iarna. Pot creste in acelasi loc intre 4 si 7 ani; abia dupa aceea pot fi scosi, despartiti ”puii” (bulbilii) si replantati in alte locuri, din timp alese.
Ce mai trebuie sa stim despre allium?
Iubeste soarele, lumina, locurile insorite, calduroase. Astfel, inflorescentele sunt mai frumoase si mai intens colorate.
Substratul/pamantul in care vor fi plantati bulbii de Allium trebuie sa fie usor, bogat in elemente nutritive, mai ales potasiu, bine afanat, permeabil la apa si aer. Pamantul argilos, greu, va fi amestecat cu turba, perlit sau nisip, pentru a deveni mai afanat, mai permeabil.
Allium, ca orisice bulboasa care se respecta, nu suporta excesul de apa, deoarece radacinile, neprimind suficient oxigen, vor incepe sa putrezeasca, se imbolnavesc si mor. Vom fi atenti ca, in locurile unde plantam allium (bulboase in general), apa sa nu balteasca in urma ploilor sau a topirii zapezii.
Nivelul pH-ului, si el este foarte important: 6,5-7 chiar 7,5. Un pamant acid (5,0-5,5) va trebui ameliorat cu faina de oase, dolomita, var sau cenusa. Intr-un pamant acid alliumul se dezvolta prost, se poate imbolnavi si, in timp, dispare.
PLANTARE SI INGRIJIRE ALLIUM
Pregatirea locului. Locul destinat alliumurilor se pregateste, de regula, cu 2-3 luni inainte, dar nu este rau nici cu 3 – 4 zile inainte de plantare. Pamantul se afaneaza, se elibereaza de buruieni, se amelioreaza, acolo unde este cazul si se uda bine. Se adauga ingrasaminte organice: mranita bine maturata, compost , cenusa (care cuprinde , inafara de azot, toate elementele necesare dezvoltarii armonioase, si, in plus, are actiune antibacteriana si antimicotica, indepartand, deopotriva, daunatorii), sau complex de ingrasaminte care sa contina si potasiu.
Perioada de plantare: Bulbii de Allium pot fi plantate atat primavara, cat si toamna. Soiurile timpurii vor fi plantate toamna, incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, si pana la sfarsitul lunii noiembrie (daca este o iarna blanda, chiar si in decembrie). Soiurile tarzii de allium pot fi plantate si din a doua jumatate a lunii aprilie pana in mai.
Plantare bulbi Allium. Regula pentru bulboase este ca adancimea de plantare sa fie egala cu de trei ori inaltimea bulbului (ex.: bulbul de 5 cm X 3 = 15 cm. adancime) sau 2 X diametrul bulbului. Distanta dintre bulbi de allium : 25-45 cm.
Pe fundul gropilor/lacasurilor /brazdelor de plantare se pune un strat de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi impiedicata mucegairea bulbilor de allium, respectiv imbolnavirea lor. Nu uitati, substratul trebuie sa fie umed la plantare, deoarece DUPA plantare nu udam.
Ingrijire Allium – Ceapa ornamentala
Ingrijirea este cat se poate de simpla:
Alliumul nu prea are nevoie de apa, exceptie facand perioadele de seceta prelungita. Dupa perioada de inflorire, bulbi de allium, in pamant, duc o viata foarte activa. Este vremea acumularii de nutrienti, de aceea, se impun o afanare sistematica si hranire cu ingrasaminte ce contin potasiu, atat de necesare dezvoltarii lui: cenusa, macerat de tataneasa, urzica alba, frunze de sfecla, coji de banane, si chiar peste crud (ingropat langa bulbi), sau un complex de ingrasaminte cu continut de potasiu.
Afanare sistematica, mai ales dupa ploaie, este necesara pentru preintampinarea formarii crustei de pamant; daca oxigenul nu ajunge la radacini, bulbul se va sufoca, existand pericolul mucegairii si, fireste, imbolnavirii bulbului.
Indepartarea buruienilor, o operatie foarte utila, care se poate inlocui, cu succes, de mulcire cu material organic (iarba vesteda, paie, scoarta de copac, keramzit, etc.). Acest lucru ajuta la pastrarea umiditatii necesare, impiedicand si aparitia buruienilor, astfel incat ne vom usura munca si vom face si economie de timp.
Indepartarea, numai, a frunzelor deteriorate, bolnave sau atacate cat si a inflorescentelor, imediat dupa inflorire (astfel incat sa nu se formeze seminte), ajuta bulbul sa se dezvolte armonios.
Exista un mic, dar eficient, secret, folosit din batrani: pe fundul gropii /lacasului /brazdei de plantare se pun 1-4 hamsii, sau orice peste mic (nu din conserva!), coada sau cap de peste. Potasiul eliberat in urma descompunerii va hrani bulbii si va face ca florile sa fie mai frumoase, mai viu colorate.
Totodata, mirosul intepator va alunga daunatorii (coropisnitele, soriceii de camp, etc), implicit cartitele.
BOLI SI DAUNATORI LA ALLIUM
Alliumurile, in general, sunt ocolite de boli si daunatori. Totusi, exista cazuri, in care ne putem confrunta cu astfel de neplaceri. Cele mai intalnite cauze, de care ar trebui sa tinem seama sunt:
– materialul saditor (bulbi de allum) de provenienta dubioasa;
– plantarea in substrat acid, greu, argilos sau cu umiditate foarte mare (balteste apa);
– aplicare de ingrasamant natural nematurat;
– lipsa potasiului in substrat;
– plantarea pe locurile in care s-au cultivat alte bulboase (inclusiv carofi);
– bulbii nu au fost tratati dupa scoaterea lor din pamant, sau/si pastrarea/uscarea necorespunzatoare inainte de plantare;
– plantarea prea aglomerata (deasa).
Daunatori
Tripsii, precum si daunatorii cepei si usturoiului sunt cei ce ne pot afecta plantele.
Profilactic, putem folosi macerate din coji de citrice, pelin, rostopasca, bicarbonat de sodiu, sau substante chimice.
Alliumul se va combina, foarte frumos, cu bujorii, cu macul, aquilegia, hosta, heuchera, lupinul, delphiniumul sau cu irisii.