DICENTRA spectabilis

///DICENTRA spectabilis

DICENTRA spectabilis

Tehnologia de cultura Lacrima Maicii Domnului

Se seamana in Ianuarie-Martie pentru anul in curs si in Mai-Iulie pentru inflorire in anul urmator.
Germinarea: dureaza 1-2 saptamani la 15-18oC; 4-5 saptamani la 0-4oC; 1 saptamana la 10oC, urmeaza la 12-15oC. Germinare la rece. Se acopera semintele cu vermiculit, nisip sau substrat. Se mentine solul umed, se evita excesul de umiditate. Pentru vernalizare se pot tine semintele la rece (4-6 saptamani) sau afara iarna. Alternarea temperaturilor este benefica pentru germinare.
Substratul bine drenat, cu pH-ul 5.5-7.0, fertilizat initial.

Producerea rasadului
Dupa rasarire se reduce umiditatea substratului, dar nu se lasa sa se usuce. Se incepe fertilizarea la 50-75 ppm N cu o formula echilibrata. In stadiile 3 si 4 fertilizantul poate fi crescut la 100-150 ppm.
Transplantarea se face la 3-4 saptamani de la rasarire cate 1 planta in tavite de rasaduri, iar dupa 3-4 saptamani se transplanteaza 1 planta/ghiveci de 8-10 cm sau 2-3 plante/ghiveci de 11-15 cm. Dupa transplantare se pastreaza tavita de semanat deoarece este posibil ca unele seminte sa germineze mai tarziu. Pentru inflorire in ghiveci se asigura un ghiveci suficient de mare pentru a incuraja cresterea radacinilor, deoarece se imbunatateste calitatea plantelor. Transplantarea plantelor nu se face prea adanc in substrat. Plantele pentru flori taiate infloresc in Aprilie-Mai (ferite de frig) sau August-Septembrie la distante de 40/50-60 cm. Se foloseste plasa  pentru a tine tulpinile drepte.

Fotoperioada/Lumina
Planta neutra la durata zilei. Iarna si primavara, suplimentarea luminii este eficienta. Cultivarea in sera rece sau afara in coditiile de ambient este posibila. In acest caz inflorirea este in Mai.

Temperatura
Plantele cresc la 10-15oC. Iarna se cultiva in spatiu protejat la 3-5oC sau afara. Afara trebuie sa fie acoperite. Primavara (chiar din Ianuarie) incep sa creasca pentru 4-7 saptamani la 15-18oC. Temperaturile scazute, de 7-12oC, maresc timpul de cultura. Temperaturi ridicate, de 25oC, inhiba formarea florilor. O cultura la rece determina o buna calitate a plantelor.

Fertilizarea
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 130-150 ppm N, in alternanta, pe baza de nitrati de calciu si nitrati de potasiu. Se evita excesul de amoniu si azot. Nu se fertilizeaza dupa 15 Septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 130-150 ppm N cu o formula echilibrata. Dupa 4-5 saptamani se aplica sulfat de Mg (0,05%) de 1-2 ori, iar in caz de carenta de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Excesul de azot in substrat va inhiba intensitatea pigmentarii florilor.

Flori taiate
Tijele se recolteaza cand 30-50% din flori sunt deschise. Nu se recolteaza tijele cu florile inchise deoarece rezistenta florilor scade repede. Durata in vas: 5-7 zile. Pastrarea la rece nu este posibila. Se folosesc aditivi inhibitori pe baza de etilena pentru a creste durata cu 3-5 zile.

Sugestii de cultura
Plantele nu se cultiva prea ude sau prea uscate. In camp plantele se protejeaza impotriva vantului. Imediat dupa inflorit, frunzele se ingalbenesc, iar planta ramane in sol.

2019-11-11T21:30:55+02:00 decembrie 11th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|