LISIANTHUS pentru floare taiata

///LISIANTHUS pentru floare taiata

LISIANTHUS pentru floare taiata

Tehnologia de cultura LISIANTHUS
(Eustoma rusellianum / Eustoma grandiflorum)

Substratul
Usor fertilizat, pH-ul 6.0.

Semanatul
Se seamana in ladite, sau in palete alveolare – 1-2 seminte drajate in celula.
Semintele nu se acopera, Lisianthus necesita lumina pentru germinare.

Temperatura de germinare
20-22oC. In acest stadiu, Lisianthus este foarte sensibil la temperaturi mai mari de 22oC. In lipsa unei camere de crestere, tavitele trebuie plasate intr-un mediu racoros pentru a preveni formarea rozetelor de frunze si a tijelor florale cu internodii scurte, precum si marirea timpului de productie.

Timpul de germinare
Dupa semanat tavitele se plaseaza in camera de crestere sau pe o banca in sera. Nu lasati sa se usuce rasadul in perioada de germinare. Pentru a obtine umiditatea optima pentru germinare, tavitele se acopera cu folie transparenta. Lumina este benefica pentru germinare. In perioade cu lumina scazuta se recomanda suplimentarea luminii cu minim 4000 lucsi.
Germinarea dureaza aprox. 2 saptamani, dupa care folia se indeparteaza treptat, dar este important sa se mentina o buna umiditate pentru a obtine plante uniforme.
In primele 3-4 saptamani dupa semanat rasadurile cresc foarte incet.
Plantele tinere sunt gata de plantare la 7-9 saptamani de la semanat, in functie de perioada din an.

Plantarea
Este foarte important ca plantele tinere sa fie scoase din tavite si plantate in sol inainte de a se alungi, altfel vor influenta calitatea mai tarziu.
Temperatura de crestere trebuie sa fie de minim 20oC.
Densitatea plantelor este de 70-80 plante/m2, in functie de intensitatea luminii din spatiul de crestere. In spatii cu intensitatea luminii ridicata densitatea poate depasi 80 plante/m2, iar in spatii cu intensitate scazuta densitatea este de maxim 70 plante/m2.
Nu se planteaza prea adanc. Daca plantele tinere sunt plantate prea adanc, radacinile nu vor avea suficient oxigen, lucru care va restrictiona cresterea. Plantarea “putin” mai sus cauzeaza deasemenea unele probleme cu Rhizoctonia. Ca urmare plantarea se face la acelasi nivel la care au stat rasadurile in tavita.
Un bun drenaj este esential pentru Lisianthus, deoarece nu tolereaza umezela la radacini si de aceea se planteaza de obicei in brazde inaltate.

Temperatura de crestere
Temperatura optima dupa plantare este de 20oC in timpul zilei si de 16-18oC intimpul noptii. Lisianthus poate tolera temperaturi mai mari in timpul zilei, dar influenteaza inaltimea tulpinii florale si inflorirea prea timpurie.
Temperaturi de 20oC noaptea determina scurtarea tulpinilor.

Udarea
Imediat dupa plantare solul trebuie mentinut suficient de umed. Nu se foloseste apa prea rece la udat. Pentru a reduce umiditatea din aer si de la nivelul frunzelor se recomanda udarea prin picurare, dar daca nu este disponibila se poate uda pe deasupra solului pana la aparitia bobocilor, iar apoi se uda numai la baza. In timpul productiei este foarte importanta udarea suficienta, stresul cauzat de lipsa apei poate determina inflorirea timpurie pe tije scurte. Dupa aparitia florilor, se lasa solul sa se usuce usor intre udari.
Udarea dimineata devreme si asigurarea unei bune ventilatii este importanta pentru a avea o recolta sanatoasa.

Boli
O problema majora la productia de Lisianthus sunt bolile radacinilor. Imediat dupa plantare, cea mai mare amenintare este Pythium, de aceea este foarte important un bun drenaj al solului.
In timpul iernii fainarea si botrytis (mucegaiul cenusiu) pot fi o problema, de aceea necesita tratament preventiv.

Fertilizarea
Solul trebuie sa fie bine fertilizat. Se foloseste un fertilizant NPK:13-2-13 pe baza de Ca. Un nivel prea scazut de Ca determina “arsuri”, rezulta caderea bobocilor si tulpini firave.
pH-ul optim este 6,3-7,0. Un pH prea scazut determina piticirea plantelor, iar fertilizantul nu este disponibil pentru plante.

Umbrirea
In timpul verii cu intensitatea luminii ridicata, se recomanda sa se umbreasca usor sera, pentru a preveni scurtarea tulpinilor.

Lumina artificiala
Lisianthusul este o planta de zi lunga. In timpul zilelor lungi bobocii se dezvolta mai repede decat in timpul zilelor scurte. Asta inseamna ca folosind aceasi varietate timpul de cultivare iarna-primavara este mai mare decat in timpul verii.
Deoarece necesita multa lumina, este necesar sa se foloseasca lumina artificiala in perioade cu lumina scazuta. Durata zilei depinde de stadiul in care este planta. In primele saptamani dupa plantare necesita 14 ore de lumina, iar pentru a incepe inflorirea necesita 16 ore de lumina. Se recomanda asigurarea a 8000 lucsi. Temperaturile ridicate si zilele lungi au o influenta proasta asupra calitatii, deoarece mai multe varietati incep initierea florilor prea devreme. Pot rezulta piticirea plantei, tije scurte.

Timpul de cultura
In perioada de iarna dureaza 14-16 saptamani dupa plantare. In perioada de vara dureaza 10-12 saptamani dupa plantare.

Recoltarea
Daca tijele sunt prea scurte cand apare prima floare, acesta floare poate fi indepartata, iar tulpina va continua sa creasca pana la aparitia florilor a 2-a si a 3-a.
Lisianthus se recolteaza cel mai bine dimineata, inainte ca temperaturile sa fie prea ridicate. In acest timp concentratia de zahar in planta este maxim, lucru care asigura o dutata optima in vas.
Imediat dupa recoltare, tulpinile sunt asezate in apa curata cu adaos de conservanti, pentru cel putin 2 ore, iar apoi se plaseaza intr-o camera frigorifica la 5-8oC.

2021-03-11T16:54:33+02:00 ianuarie 19th, 2014|Seminte, Tehnologii de cultura|