PENSTEMON hartwegii

///PENSTEMON hartwegii

PENSTEMON hartwegii

Tehnologia de cultura

Planta anuala de plin soare – partial umbra.
Perioada de cultura: faza de rasad – 5 saptamani; plante inflorite –16-24 saptamani.

Semanatul: in interior in ianuarie-aprilie, pentru inflorire din iulie, si afara din martie, ferite de inghet.

Germinarea: dureaza 7-14 zile la 18-24oC. Necesita lumina pentru germinare. Semintele se acopera usor cu vermiculit dupa semanat. Se mentine solul umed, dar nu ud. Se protejeaza de soare prin umbrire dupa semanat.

Substratul: Trebuie sa fie bine drenat, pH-ul 5.5-7.0.

Producerea rasadului: Dupa rasarit se reduce umiditatea, dar substratul nu trebuie sa se usuce. Se reduce temperatura la 16-18oC. Se incepe fertilizarea cu 50-75 ppm fertilizat intr-o formula echilibrata. Dupa repicat, se poate creste la 150 ppm.
La 3-4 saptamani de la rasarit se planteaza 1 planta /ghiveci de 8-15 cm. Se asigura o marime corespunzatoare a ghivecelor pentru o buna dezvoltare a radacinilor. Plantele pentru flori taiate se planteaza la distante de 40 x 40 cm, se foloseste plasa pentru sustinerea tijelor.

Fotoperioada/Lumina: Plante neutre la durata zilei. Se mentine nivelul luminii ridicat, deoarece corelat cu conditii de zi lunga (16-18 h) imbunatateste inflorirea si pigmentarea florilor. Deficitul de lumina determina alungirea lastarilor.

Temperatura: Creste la 12-18oC ziua si la 10-13oC noaptea sau afara. Nu tolereaza inghetul. Se preteaza la fortare.

Fertilizarea: Necesita fertilizare ridicata. Se fertilizeaza saptamanal  cu 100-150 ppm fertilizant bine echilibrat. Se evita excesul de amoniu si nitrogen. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de Sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Flori taiate: Se recolteaza cand 30% din boboci incep sa se deschida. Durata in vas: 5-8 zile.

Sfaturi de cultura: Se evita lipsa sau excesul de apa, radacinile sunt foarte sensibile la substrat prea ud sau prea uscat. Se aplica tratamente cu fungicid impotriva Botrytis, dupa transplantare, la intrarea in iarna si primavara. Se indeparteaza mereu florile trecute pentru a stimula aparitia de noi flori.

2019-11-11T21:32:24+02:00 decembrie 12th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|