Tehnologia de cultura PALOMA F1 – cu flori duble
Paloma este o serie noua cu flori semi-duble/duble pentru inflorire in sezonul mijlociu. O planta matura produce pana la 7-10 tije florale.
Substratul de semanat
Usor fetilizat, pH-ul 5,5.
Semanatul
Se seamana in ladite sau in palete alveolare. Nu este neaparat necesar sa se acopere semintele, dar pentru a obtine o umiditate optima, se recomanda acoperirea semanaturilor cu un strat subtire de vermiculit (nisip sau amestec fin cernut).
Se acopera lazile cu folie si se plaseaza la intuneric in camera de germinare.
Temperatura de germinare
17-18oC. Temperaturi peste 20oC pot reduce rata de germinare.
Timpul de germinare
10-15 zile. Cand se muta lazile din camera de germinare in sera, se recomanda acoperirea cu plasa deasa pentru pentru a mentine umiditatea si pentru a proteja (umbri) tinerele plantute pana ce acestea sunt viguroase.
Plantarea
La 5-6 saptamani de la semanat plantele pot fi plantate direct la ghivece de 10-12 cm.
Subtratul trebuie sa fie usor fertilizat, cu o buna structura, cu pH-ul 5,5.
Temperatura de crestere
Dupa plantarea la ghivece, temperatura se mentine la de 12-15oC – pana cand se dezvolta radacinile. Dupa acest stadiu (cand planta este bine inradacinata si frunzele puternice) se reduce temperatura la 8-10oC sau chiar se poate reduce temperatura pana la 5oC.
Cand bobocii florali incep sa se deschida se creste temperatura la 10-12oC pentru a evita infectarea florilor cu Botrytis.
Atentie – spatiul de cultura sa fie bine aerisit!
Fertilizarea
Plantele trebuie sa fie bine fertilizate in timpul productiei. Este important pentru a obtine flori duble.
Cresterea
Se recomanda o buna circulatie a aerului si umiditate scazuta.
Daca inflorirea se produce prea devreme, cand plantele nu beneficiaza de lumina naturala suficienta, se poate produce fenomenul de avortare a primelor inflorescente. Sunt necesare minim 9 ore de lumina pentru a se obtine flori duble, caracteristice soiului. In cazul luminii scazute se recomanda folosirea luminii artificiale, minim 3000 lucsi.
Spatiul intre ghivece se recomanda a fi de 25-30 cm, in functie de marimea ghiveciului. Este foarte important sa se asigure un spatiu de cultura suficient de mare, pentru ca plantele sa fie bine aerisite si sa primeasca suficienta lumina.