VISCARIA alpina

VISCARIA alpina

Tehnologia de cultura VISCARIA alpina

Planta perena de plin soare/ partial umbra.
Perioada de cultura: faza de rasad – 6 saptamani; plante inflorite – 8-10 luni, inclusiv vernalizare.

Semanatul: ianuarie-martie sau iulie-august, pentru inflorire in anul urmator.

Germinarea: dureaza 10-14 zile la 18-22oC. Necesita lumina pentru germinat. Semintele nu se acopera. Se mentine solul umed, dar nu ud. Se protejeaza de soare prin umbrire dupa semanat.

Substratul: Trebuie sa fie bine drenat, pH-ul 5.5-6.0.

Producerea rasadului: Dupa rasarit se reduce umiditatea, dar substratul nu trebuie sa se usuce. Se reduce temperatura la 16-18oC. Se incepe fertilizarea cu 50 ppm fertilizat intr-o formula echilibrata. Dupa repicat, se poate creste la 100 ppm.
La 4-5 saptamani de la rasarit se planteaza 1-3 plante /ghiveci de 8-10 cm, sau 3-5 plante/ ghiveci de 11-15 cm.

Fotoperioada/Lumina: Planta neutra la durata zilei. Necesita lumina pentru initierea florilor. Pentru inflorire iarna si primavara devreme necesita suplimentarea luminii si conditii de zi lunga (14-16 h). Deficitul de lumina determina alungirea lastarilor.

Temperatura: Creste la 10-18oC sau afara. Iarna se tine la 3-5oC sau afara. Primavara plantele incep sa creasca pentru 5-6 saptamani la 15-18oC si conditii de zi lunga. Temperaturi scazute, de 10-15oC, imbunatatesc aspectul plantei, dar cresc timpul de cultivare cu 2-3 saptamani. Vernalizarea este necesara pentru initierea florilor.

Fertilizarea: Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal  cu 80-100 ppm fertilizant complet. Se evita excesul de amoniu si nitrogen. Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 80-100 ppm, fertilizant pe baza de potasiu. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de Sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Sfaturi de cultura: Se uda putin, se evita udarea in exces. Radacinile sunt sensibile la umiditate si la lipsa apei. Se ciupeste varful pentru o mai buna ramificare si o buna calitate a plantelor.

2019-11-11T21:01:38+02:00 ianuarie 19th, 2014|Seminte, Tehnologii de cultura|