Hemerocallis – Crin de o zi

///Hemerocallis – Crin de o zi

Hemerocallis – Crin de o zi

Tehnologia de cultura la Hemerocallis – Crin de o zi

Planta perena, intr-atat de decorativa, incat, o data ajunsa in gradina, dorinta de a avea din ce in ce mai multe soiuri va fi de ne infranat. Este o planta nepretentioasa, foarte rezistenta la conditiile neprielnice, la ger si la uscaciune, la boli si la daunatori. Ca descriere generala, Hemerocallisul este o erbacee perena, care creste formand tufe compacte, unele scunde (25-30), altele de inaltime medie (45-55-65), dar si inalte (70-150), cu un frunzis verde crud sau intens, frunzele inguste, usor ”cazatoare”, dand un aspect de fantana arteziana tufei. Chiar si fara flori, aceste tufe sunt ornamentale, umpland goluri din gradina de mijloc de vara. Tijele florale se inmultesc an de an, si poarta pe ele zeci de boboci fiecare, ce se deschid, zilnic. Florile, mici ca niste clopotei-unele, altele ca niste fluturi in repaus, medii, mari, gofrate, ondulate, spumoase, serioase, simple si majestuoase, carliontate si zglobii, parfumate sau nu, fac deliciul gradinilor rustice, urbane sau pretentioase deopotriva. In fiecare dimineata, se nasc flori noi, iar seara se retrag. De aici si numele de „Crin de o zi”

Ingrijirea Hemerocallis se reduce la amplasarea intr-un loc foarte luminat, pentru ca hemerocallisul iubeste nespus soarele, dar nu se va sfii sa infloreasca, ceva mai tarziu, este drept, si intr-un loc semiumbros. Pamantul in care se va dezvolta este de preferat sa fie fertil, afanat, care sa permita trecerea apei si a aerului. Este o planta rezistenta la uscaciune, dar este bine sa-i dam apa multa, dar nu des, si sa avem grija ca apa sa nu balteasca. Altminteri radacina va putrezi. Ingrasaminte se vor da de doua ori pe sezon: inainte de inflorire si dupa ce a trecut perioada de inflorire. Cel mai simplu se rezolva aceasta problema cu „supa” de buruieni (ierburi, buruieni culese din gradina, fara seminte, lasate la macerat 1 saptamana si, apoi diluate 1:3), cenusa de lemn, mulci din iarba cosita. Florile fanate se vor indeparta pentru a lasa loc celorlalte, care vin din urma, si pentru a da plantei un aspect ingrijit. La fel, si tifele florale, vor fi indepartate o data cu sfarsitul infloririi. Frunzele vatamate sau uscate se vor indeparta si ele ca sa nu stricam aspectul decorativ al tufei.

Inmultire si plantare: Hemerocallis se pot inmulti prin divizarea tufelor. Aceasta operatie este chiar indicata o data la 5-7 ani, pentru a reintineri planta. Tufele de Hemerocallis se despart si se planteaza segmente, mentinandu-se o umiditate moderata. Plantarea se poate face si la sfarsitul lui martie – inceputul lui aprilie, dar este de preferat sa facuta toamna. Se pot planta individual sau in grupuri de 3-4. In gradina aceasta planta se simte bine in orice companie: si cu coniferele, si la poalele arborilor decorativi, pe marginea helesteelor si lacurilor, langa fantani, singular pe gazon, in plan apropiat sau indepartat, in functie de inaltime, cu hostele alaturi, cu sedumurile, aproape in orice combinatie se va dori.

Boli si daunatori la Hemerocallis: de regula fiind atat de rezistente, rar se intalnesc hemerocallisi suferinzi. Melcul si limacsii ce-i mai dau de furca, in rest este ocolit.

2021-03-09T19:35:06+02:00 decembrie 12th, 2013|Bulbi, Tehnologii de cultura|