Cultura Panselute VIOLA wittrockiana

///Cultura Panselute VIOLA wittrockiana

Cultura Panselute VIOLA wittrockiana

Tehnologia de cultura VIOLA wittrockiana – Panselute
Planta bienala.

Durata culturii la panselute:

Stadiul de rasad – 4-6 saptamani, inflorire in toamna 9-11saptamani; inflorire in primavara 25-28 saptamani.

Perioada de semanat la panselute:

In functie de conditiile atmosferice si zona de cultura. Afara: iunie-iulie, pentru inflorire din toamna. In interior: august-septembrie, pentru inflorire din primavara.

Germinarea panselutelor

Dureaza 14-21 zile la 15-18oC. Panselutele necesita lumina pentru germinare. Semintele de panselute se acopera usor dupa semanat. Se mentine solul umed, dar nu ud. Se evita soarele direct prin umbrire. Temperaturile peste 18oC inhiba germinarea panselelor.

Substratul de cultura la panselute

Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH 5.2-6.2.

Producerea rasadului la panselute

Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu trebuie lasat sa se usuce. Se reduce temperatura la 12-16oC. Se incepe fertilizarea la 50 ppm fertilizant complet. Dupa aparitia completa a frunzelor adevarate se poate creste fertilizarea la 100 ppm.
Panselutele se transplanteaza  la 3-5 saptamani de la germinare 1 planta/ghiveci de 8-10 cm.

Fotoperioada/Lumina

Panselele sunt plante neutre la durata zilei. Pentru inflorire necesita nivel ridicat al luminii. Zilele scurte determina o buna ramificare si crestere la panselute.  Deficitul de lumina combinat cu temperaturi ridicate poate cauza alungirea lastarilor de panselute. Suplimentarea luminii scade timpul de cultura.

Temperatura optima la panselute

Panselutele cresc la 10-15oC sau afara. Se cultiva la temperaturi cat mai scazute posibil pentru o crestere cat mai compacta. Temperaturi peste 12oC determina alungirea plantelor. Iarna se pastreaza in interior la 2-5oC sau afara si se protejeaza cu material vegetal.
In primavara panselutele isi reiau cresterea la 8-10oC. Pentru fortare (in vederea obtinerii de plante inflorite in februarie) se  asigura rasadurilor de panselute conditii de 8 – 10 C  cu 3-4 saptamani inainte de data la care se doreste obtinerea de plante inflorite, gata de livrare.

Fertilizarea panselelor

Panselutele necesita fetilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 100 ppm fertilizant pe baza de potasiu. Plantele asimileaza substantele minerale la 5oC. Se evita excesul de amoniu si azot. Toamna si primavara se fertilizeaza la fiecare udare (2-4/ luna). Primavara se fertilizeaza cu 100 ppm, fertilizant pe baza de potasiu. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori. Temperaturile sub 10oC inhiba asimilarea fierului. Se evita deficitul de substante nutritive primavara, deoarece acest lucru determina ingalbenirea frunzelor si o calitate scazuta a plantelor. Nu se fertilizeaza in concentratii prea mari, se recomanda fertilizarea de mai multe ori, dar in concentratii mai mici.

Sugestii de cultura panselute:

Se cultiva la temperaturi cat mai scazute posibil (in functie de anotimp) pentru o dezvoltare cat mai compacta a plantelor.
Umiditatea relativa ridicata si foliajul ud iarna sunt cauze ale infectiei cu Botrytis. Se evita excesul de apa la panselute.
Pentru cultivarea la frig, radacinile de panselute trebuie sa fie bine dezvoltate, iar plantele nu trebuie sa fie prea mici.

Vedeti soiurile de panselute disponibile aici

2021-03-11T17:03:51+02:00 august 22nd, 2011|Seminte, Tehnologii de cultura|