ANTIRRHINUM majus – Gura leului

///ANTIRRHINUM majus – Gura leului

ANTIRRHINUM majus – Gura leului

ANTIRRHINUM majus – Gura leului

Tehnologia de cultura Gura leului

ANTIRRHINUM majus este oplanta anuala.
Gura leuluise seamana in ianuarie-februarie pentru productia in ghiveci (talie mica) sau noiembrie pentru cultura de floare taiata.

Germinarea dureaza 6-10 zile la 18-24oC. Gura leului necesita lumina pentru germinare. Solul se mentine umed. Se evita excesul de umiditate.

Cultura rasadului de Gura leului
Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu se lasa sa se usuce, si se reduce temperatura la 15-21oC. Se incepe fertilizarea cu 50 ppm NPK. Dupa repicat se poate creste la 150-200 ppm.

Transplantarea se face la 4-6 saptamani de la rasarire, cate 1 planta/ ghiveci de 8-10 cm, sau 3 plante/ ghiveci de 11-15 cm. Pentru flori taiate se planteaza la distante  10 x 15 cm.

Substratul pentru Gura leuluitrebuie sa fie bine drenat, bine fertilizat cu fertilizant cu eliberare treptata, pH-ul 5.5-5.8.

Fotoperioada/Lumina
Plante neutre la durata zilei. Necesita nivel ridicat de lumina. Nivelul scazut al luminii determina alungirea plantelor, se reduce inflorirea si creste timpul de cultura. Inflorirea Gura leului este mai rapida in conditii de zi lunga (14-16 h). Productia de flori taiate iarna si primavara este posibila doar cu suplimentarea luminii.

Temperatura
Plantele cresc la 15oC. Cand radacinile sunt dezvoltate se scade temperatura la 8-10oC. Temperatura trebuie adaptata la intensitatea luminii, daca intensitatea luminii este ridicata, se cultiva la temperatura mai ridicata. La temperaturi prea ridicate rezulta tulpini firave. Fertilizarea cu CO2 stimuleaza cresterea iarna si primavara.

Fertilizarea la Gura leului
Necesita fertilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 150-200 ppm NPK. Se evita excesul de amoniu si azot. Cand bobocii cresc mai mari, fertilizarea se reduce sau se opreste  Primavara se fertilizeaza cu 60-80 ppm NPK. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Flori taiate: Florile taiate de Gura leului se recolteaza cand 30% din flori sunt deschise. Se indeparteaza frunzele bazale si se pun tijele in apa imediat. Durata in vas: 8-10 zile. Pastrarea la rece este posibila. Tijele se transporta vertical.

Sfaturi de cultura ANTIRRHINUM majus
La o saptamana dupa transplantare, plantele se ciupesc pentru o mai buna ramificare. Pentru a obtine tije mai lungi si mai calitative, se indeparteaza cresterile laterale (copili) de pe tijele florale.

2019-11-11T21:08:36+02:00 decembrie 12th, 2010|Seminte, Tehnologii de cultura|