IRIS PUMILA

IRIS PUMILA

IRIS PUMILA

A intrat cumva Irisul Germanica la apa? Nu, este Piticotul irisilor, Iris Pumilla, Spiridusul gradinii de primavara.
Singurul lucru care il deosebeste de Iris Germanica este statura. Inaltimea sa este cuprinsa intre 12 cm si maximum 30 cm. In rest, concureaza de la egal -la-egal cu varul sau inalt si la gama coloristica, forma si marimea florilor, ca si la culoarea si forma frunzelor.
Elful gradinii de irisi infloreste cu doua saptamani inaintea Iris Germanica, facand trecerea, de la primavara la vara, mai colorata.
Frunzele lanceolate, mai late sau mai inguste, de un verde crud sau verde albastrui formeaza tufe bogate, compacte, si viguroase din care se itesc, semete, 15-20 tije purtand palariile sofisticate ale florilor de irisi. Iar acestea nu sunt nici ele putine, cam 12-18 la numar, deschizandu-se la unison intr-un fel de buchet imens, care se multiplica la nesfarsit.
Si dupa ce ca este frumos, mai este si nefandosit, si rezistent la ger si uscaciune.

Ingrijire si inmultire: ca si celorlalti irisi, locul Iiris pumilla este sub soare. Pentru gnomul nostru vom alege cele mai insorite si calduroase locuri din gradina. Apoi, trebuie sa stim ca prefera solurile bine drenate, afanate, nu neaparat bogate, si neutre. Florile fanate se vor indeparta, iar tijele florale, pentru a nu permitem plantei sa-si formeze capsulele de seminte, se vor taia dupa inflorire. Pentru a pastra aspectul ingrijit si decorativ al tufei, vom avea grija sa indepartam, ori de cate ori este nevoie, frunzele atacate, bolnave, vestejite sau arse de soare. Iris pumilla se dezvolta in mod alert, asa ca la fiecare 3-4 ani vom recurge la dividerea lor, ca sa evitam degenerarea plantei. Divizarea (de fapt si inmultirea) se face ca si la Iris germanica, la 2-3 saptamani dupa inflorire, dar si toamna in septembrie-octombrie. Inmultirea se poate face si primavara, dar, doar dupa ce solul s-a incalzit suficient si pericolul ingheturilor tarzii a trecut (aprilie-mai). Distanta de platare: 25-30 cm. Distanta dintre irisi si alte plante cu care convietuiesc trebuie sa fie de minimum 10 cm. Atentie! Nu face casa buna cu plantele acoperitoare de sol.

Boli si daunatori: sunt aceleasi ca si la Iris germanica, poate, mai putin musca irisului, care isi face de cap dupa ce pumilla incepe sa infloreasca. Oricum, profilactic, nu strica sa-i stropim si pe ei odata cu irisii germanica.

2021-03-10T21:00:57+02:00 decembrie 12th, 2013|Bulbi, Tehnologii de cultura|