HOSTA – Crinul de toamna

///HOSTA – Crinul de toamna

HOSTA – Crinul de toamna

Tehnologia de cultura HOSTA – Crinul de toamnă

Planta perena, erbacee, extrem de decorativa, mai mult prin frunzis decat prin flori, fiind supranumita si „Regina gradinii de umbra”. De multe ori mai este cunoscuta drept Augustin sau Crin de toamna. Frunzele, partea cea mai decorativa a plantei sunt de forme, texturi si nuante de verde dintre cele mai diferite: verde crud, verde intens, galbui, albastrui pana la albastru inchis, brumate, lucioase, gofrate, valuroase, ovale, ascutite, in forma de inima, alungite, groase sau fine, cu margine alba, verde, crem sau albastruie. Infloresc, de regula, in mijlocul verii, din iunie pana in septembrie.

Florile nu sunt spectaculoase, nici prin forma si nici prin aroma, la unele soiuri chiar lipsite de parfum, dar, la altele, au un parfum fie suav, fie intens, placut. Ele pot fi albe, lila, de culoarea lavandei sau mov. In general au forma unor clopotei atarnatori de o tija subtire, inalta de 35-50 cm, alteori au forma unei trompete, pe o tija scurta si groasa 20-30 cm.

Hosta este foarte rezistenta, putand creste pe acelasi loc chiar si 10 ani. Este rezistenta la frig (mai putin partea aeriana, care moare o data cu prima bruma mai puternica), la uscaciune, boli si daunatori. Crinul de toamna este o planta de semiumbra si umbra, putand creste si in locuri insorite, numai ca, in acest caz, frunzele se ard usor, iar cele in culori inchise sau cu margine de alta culoare sau nuanta, pot suferi modificari.

Ii plac solurile fertile, afanate, drenate, de la slab acide la slab alcaline. Fiind o mare iubitoare de apa, ii plac solurile pastrate umede, dar nu ude, dar, pentru scurta perioada suporta si uscaciunea. Hosta este o planta nepretentioasa, de aceea este suficient sa fie hranita in primavara pentru tot restul sezonului. Altfel, riscam sa o sensibilizam peste masura si rezistenta ei sa scada considerabil.

Inmultirea la Crinul de toamna: Prin divizarea tufei – la sfarsitul lunii aprilie – inceput de mai, cand doar ce au aparut mugurii, sau in septembrie. Sau prin butasire, care se face din mai pana in iunie.

Plantarea Hostei: cea mai propice perioada este mai sau sfarsitul lunii august, iar cea de transplantare este doar primavara devreme.

Boli si daunatori. In general, Hosta este o planta rezistenta, dar , si pe ea, daca este o planta slabita sau prea „hranita” poate fi ataca de melci si limacsi, nematoda sau botritisul.

2021-03-09T17:32:27+02:00 decembrie 12th, 2013|Bulbi, Tehnologii de cultura|